Facultatea de Drept de la Universitatea București renunţă la licenţe

0
universitatea

Speriate de piaţa neagră a licenţelor, facultăţile au început să renunţe la lucrările de licenţă de la finalul studiilor. Prima este Facultatea de Drept de la Universitatea din Bucureşti, unde schimbarea se face chiar de anul acesta. Studenţii care sunt acum în anul IV şi urmau să predea la vara lucrări de licenţă de zeci de pagini, acum nu mai au decât de învăţat, pentru că singura metoda de evaluare va fi un examen scris.

Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti a anunţat că renunţă la lucrările de licenţă de la finalul studiilor chiar din această vară, astfel că studenţii din anii terminali vor fi evaluaţi doar în baza unui examen scris de tip test-grilă. Reprezentanţii facultăţii motivează decizia prin faptul că nu pot controla fenomenul plagiatului lucrărilor de pe internet sau a lucrărilor care nu sunt scrise de candidat.

Plagiatul „este un fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm”

„Deschideţi internetul şi veţi găsi de vânzare lucrări de diplomă pentru orice specializare. Este un fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm. Nu se justifică să achiziţionăm un soft pentru lucrările de diplomă, care costă câteva zeci de mii de euro, şi apoi alimentarea lui cu baze de date pentru a verifica dacă lucrările sunt plagiate sau nu”, susţine prof. univ. dr. Flavius Baias, decanul Fa­cultății de Drept.

Decizia a putut fi luată în baza unui ordin, 6125/2016, dat în urmă cu două săptămâni de fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, ordin care spune că diplomele de absolvire vor putea fi obtinuțe după una sau două probe alese de fiecare facultate în parte.

Citește și: Românii din Ucraina nu vor mai putea învăța limba română la școală, iar MAE tace

De asemenea, Flaviu Baias a precizat ca situația nu este o premiera la Facultatea de Drept.

„Nu este pentru prima dată, ci pentru a doua oară, pentru că în perioada 2007- 2011 s-a putut opta între examen și lucrare. Acum, Facultatea de Drept a decis sa renunțe la lucrare, a optat numai pentru examen. Decizia a fost luata, cu imensă majoritate, de către Consiliul facultății, prezentată Senatului, care a aprobat-o. În perioada 2007- 2011, au fost și facultăți care au păstrat lucrarea de licență și au renunțat la examen”, a mai declarat Flavius Baias.

Studenţii Facultăţii de Drept au îmbrăţişat, desigur, această decizie, pe care au votat-o în unanimitate, argumentând că astfel vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru pregătirea examenelor finale, cele de intrare în Barou şi la Institutul Naţional de Magistratură.

Măsura este criticată de Vlad Cherecheș și de Sorin Cîmpeanu

În schimb, Vlad Cherecheș, președintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţești din România (ANOSR), a criticat decizia, atrăgand atenţia asupra faptului că „putem să avem universitati cu diverse examene care pot fi foarte facile, gen teste grilă, sau alte examene care pot fi usor de fraudat”.

Măsura este criticată și de președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

„Ar însemna o scădere dramatică a calităţii absolvenţilor acelei facultăţi. Nu am cunoștinţe de vreo universitate în lume care să finalizeze studiile fără o lucrare de licenţă”, a adăugat președintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

Sursa foto: www.mondonews.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here