21 martie – Ziua mondială a teatrului de păpuși

2

Ziua mondială a teatrului de păpuşi este sărbătorită în fiecare an pe 21 martie, începând din anul 2003, fiind un prilej de a focaliza atenţia comunităţii artistice, dar şi a publicului asupra marionetelor, a creativităţii şi inventivităţii exprimate de acestea prin intermediul artiştilor ce le mânuiesc.

Această zi a fost iniţiată de Teatrul de păpuşi „Dzhivada Zolfagariho” din Iran. Marcarea ei a fost supusă dezbaterii în cadrul celui de al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaţionale de Marionnette (UNIMA), desfăşurat la Magdeburg, Germania, în anul 2000.

Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internaţional al UNIMA de la Atlanta, SUA, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea ei.

Ziua mondială a teatrului de păpuşi s-a sărbătorit pentru prima dată în 2003, în India, la New Delhi.

Păpuşa îşi are originile în una dintre formele cele mai primitive şi originale ale artei, luând naştere din jocul dezinteresat, spontan, transparent şi care, în mod natural, a devenit din ce în ce mai complex, adoptând mai multe forme şi conţinuturi.

 

Artiştii păpuşari, prin măiestrie şi îndemânare, dau viaţă păpuşilor, transmit din generaţie în generaţie cele mai frumoase poveşti şi basme, transmit vise şi emoţii, construiesc personalităţile copiilor şi tinerilor.

Ţara noastră are o îndelungată tradiţie în domeniul teatrelor de păpuşi, existând numeroase instituţii de acest gen, între care amintim teatrele de păpuşi: „Puck” din Cluj-Napoca, „Gulliver” din Galaţi, „Prichindel” din Alba Iulia, „Cărăbuş” din Brăila, „Vasilache” din Botoşani, „Ciufulici” din Ploieşti.

Cel mai cunoscut rămâne, însă, Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti, fondat în 1945 şi devenit Teatrul de Animaţie „Ţăndărică”, din anul 2008. Prima sa secţie, de marionete, a fost condusă de actriţa Lucia Calomeri, potrivit site-ului.

În 1949, Margareta Niculescu, noul director al instituţiei, a pus bazele secţiei de păpuşi a teatrului. Aici s-au ţinut patru ediţii (1958, 1960, 1965 şi 1998) ale Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete.

În 2021, în contextul pandemiei de COVID-19, spectacolele Teatrului „Ţăndărică” din Bucureşti au fost înregistrate şi transmise pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

În ziua marcării Zilei mondiale a teatrului, au putut fi urmărite spectacolul „Albă ca zăpada” după Fraţii Grimm, o adaptare de Cristian Pepino, precum şi o întâlnire live cu artiştii „din spatele” păpuşilor.

Citește și: 20 martie – Ziua primăverii în Europa

2 comentarii

  1. […] Ziua mondială a teatrului de păpuşi este sărbătorită în fiecare an pe 21 martie, începând din anul 2003, fiind un prilej de a focaliza atenţia comunităţii artistice, dar şi a publicului asupra marionetelor, a creativităţii şi inventivităţii exprimate de acestea prin intermediul artiştilor ce le… Cititi mai multe aici: 21 martie – Ziua mondială a teatrului de păpuși […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here