20 de milioane de copii nevaccinați împotriva unor boli extrem de periculoase

OMS: dacă acești copii se îmbolnăvesc riscurile unor urmări grave sunt foarte ridicate pentru ei

5

Anul trecut mai mult de unul din zece copii la nivel global nu au fost vaccinați împotriva unor boli precum rujeola, difteria și tetanosul, potrivit unor date noi de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), arată un comunicat publicat luni pe site-ul OMS.

„Vaccinurile reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente pentru a preveni epidemii și a păstra omenirea în siguranță”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în comunicatul de presă al organizației. „Deși în ziua de azi cea mai mare parte dintre copii sunt vaccinați, mult prea mulți sunt lăsați în urmă.În mod inacceptabil, deseori cei expuși celui mai ridicat grad de risc – cei săraci, marginalizați, din zonele de conflict sau forțați să-și părăsească domiciliul – nu primesc aceste vaccinuri”.

Rata de vaccinare cu trei doze din vaccinul contra difteriei, tetanosului și pertussisului (DTP3) și o doză din vaccinul antirujeolic a stagnat la aproximativ 86% la nivel global începând cu anul 2010. Acest gen de boli pot să fie prevenite doar prin vaccinare. În țări precum: Afganistan, Republica Centrafricană, Ciad, Republica Democrată Congo, Etiopia, Haiti, Irak, Mali, Niger, Nigeria sau Pakistan trăiesc aproape jumătate din numărul copiilor neimunizați. OMS avertizează pe site-ul oficial că dacă acești copii se îmbolnăvesc riscurile unor urmări grave sunt foarte ridicate pentru ei, aceștia având șanse foarte mici de a beneficia de tratamentul și asistența acre le poate salva viața în cele mai multe cazuri.

  CITEȘTE ȘI COPIII TĂI TE RESPECTĂ?

Anul anterior cazurile de rujeolă înregistrate au fost duble față de cele din 2017, ajungând până la 350.000.”Rujeola este un indicator real al regiunilor unde trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a lupta contra bolilor ce pot fi prevenite”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Întrucât rujeola este extrem de contagioasă, izbucnirea unei epidemii este un indicator al comunităților în care copiii nu sunt vaccinați din cauza accesului, costului vaccinurilor sau, anumite cazuri, din neglijență. Trebuie să facem toate eforturile pentru a imuniza fiecare copil”.

Ucraina se află pe primul loc în lista țărilor cu cea mai mare rată de incidență a rujeolei în 2018. România este poziționată pe locul al zecelea în lista țărilor cu cea mai ridicată rată de incidență a rujeolei în 2018, potrivit comunicatului dat publicității de OMS. Rata de imunizare a scăzut în 2018 la 90% față de 2010 când aceasta a ajuns la un procent de 95%.

Din anul 2018, 90 de țări au introdus vaccinul împotriva Virusului Papiloma (HPV) în programele lor naționale de imunizare.

Vezi și Racordarea la rețeaua de gaze este gratuită

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here