13 profesori și secretara unei școli, condamnați după ce au înscris elevi în mod fictiv în catalog

0

Treisprezece profesori din județul Neamț și o secretară de liceu au fost condamnați în primă instanță pentru fals intelectual în înscrisuri oficiale, după ce ar fi falsificat cataloage pentru a-și păstra numărul de clase și norme, potrivit adevărul.ro. Profesorii au contestat condamnările, dosarul fiind acum pe rolul Curții de Apel Bacău.

Nu mai puțin de 15 angajați ai Liceului Tehnologic ”Ion Ionescu de la Brad”, din localitatea Horia, județul Neamț, au fost puși sub acuzare în acest caz fără precedent. Cu toții au fost trimiși în judecată sub acuzația de fals intelectual în formă continuată, însă la finalul procesului, la instanța de fond, față de unul dintre inculpați a încetat procesul penal ca urmare a decesului acestuia.  Toți ceilalți inculpați, 13 profesori și secretarea liceului din Horia, au fost găsiți vinovați și condamnați.

Citește și Un fotograf a eliminat smartphone-urile din poze pentru a reda lumea ciudată și singuratică în care trăim

Magistrații Judecătoriei Roman au manifestat însă multă clemență față de profesorii acuzați, în ciuda gravității faptelor.  Toți cei 14 inculpați au fost condamnați la câte un an și trei luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, însă față de mai bine de jumătate judecătorii au decis amânarea aplicării pedepsei, ceea ce înseamnă că în cazul în care nu vor săvârși noi fapte penale în perioada de supraveghere condamnările nu se vor regăsi în cazier.

Deși au primit pedepse sub minimum special și nici nu li s-a interzis dreptul de a profesa, 13 din cei 14 inculpați au contestat sentința, dosarul urmând a fi judecat în calea de atac de către magistrații Curții de Apel Bacău.

Citește și Controale în unitățile de învățământ din Iași, după ce elevii au primit alimente mucegăite

Judecătorii instanței de fond au dispus anularea notelor a nu mai puțin de 20 de elevi din patru ani de studii, despre care s-a stabilit că au fost înscriși în mod fictiv în cataloage, ei necălcând vreodată la școală.

Toți elevii fictivi erau înscriși în clasele de seral.

Citește articolul integral pe Adevărul.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here