10 activități de vară pentru copii

2

Vacanța de vară este una dintre cele mai lungi perioade pe care le puteți petrece exclusiv în compania copilului dumneavoastră. Este un prilej pentru a vă putea apropia mai mult de acesta și pentru a vă descoperi reciproc.

Trăind în era tehnologiei, tentația de a petrece cât mai mult timp în fața televizorului sau cu o tabletă în mână este mult mai mare pentru un copil și de aceea, de multe ori, trebuie să găsim diverse activități alternative prin care cei mici să își ocupe timpul.

Tot ceea ce este necesar pentru o vară plină de activități interactive este și o planificare bine pusă la punct. De asemenea, copilul o să devină mult mai atras de activități dacă o  să-l implicați și în procesul de luare a deciziilor și planificare.

 Ce putem să ne jucăm în timpul verii?

  1. Propriile jocuri sunt o activitate care va avea succes cu siguranță

În primul rând, acestea sporesc creativitatea și imaginația celor mici, dându-le șansa de a se exprima. Sentimentele de unicitate și inovație o să îi încurajeze să dezvolte noi jocuri de fiecare dată și astfel o să-și antreneze imaginația.

2. Jocul de-a baba-oarba reinventat?

Dacă se întâmplă să rămâneți fără idei de jocuri noi puteți oricând să încercați să le reconcepeți pe cele clasice de care v-ați bucurat și dumneavoastră în copilărie. Câteva reguli de bază pot fi modificate sau chiar excluse în totalitate și astfel totul devine mult mai palpitant. De ce să fie doar o persoană baba-oarba? De ce să nu devină și un joc de echipe adverse?

Citește și STUDIU: CALITATEA RELAȚIILOR UMANE ÎL FACE PE COPIL MAI INTELIGENT

3. O vânătoare de comori

Aceste joculețe de vară trebuie privite și ca un prilej de a antrena diverse activități ale copilului. Dexteritatea, rapiditatea sau atenția sunt câteva dintre atuurile pe care cel mic și le poate demonstra sau construi în cadrul unei vânători de comori. Încercați să realizați o hartă cu indicii pentru a găsi o comoară pe care ați ascuns-o undeva în grădină sau în apartament. Această mica comoară, nu trebuie să fie un lucru de valoare, ea poate să fie și o  gustare dulce care îi va da copilului satisfacția reușitei.

  1. Curse în familie

Competivitatea este un concept destul de greu de înțeles chiar și pentru adulți, și de aceea este indicat să încercăm să îi învățăm pe cei mici cum trebuie percepută și ce anume înseamnă ea de fapt.  Implicarea tuturor membrilor familiei este foarte importantă. Cu cât sunt mai mulți participanți cu atât jocurile o să devină mai atractive. În cadrul acestor jocuri de competivitate în familie se pot descoperi foarte ușor punctele slabe și cele tari ale participanților, iar sprijinul pe care și-l acordă unul altuia va întări relația pe care o au. Puteți încerca amplasarea unui teren cu obstacole folosind diverse obiecte pe care nu le mai utilizați și să concepeți o cursă de alergat. Sau puteți să luați bicicletele , skate-urile sau rolele și pur și simplu să realizați o întrecere rapidă.

  1. Clasicul joc de fotbal, badminton, volei sau tenis cu un balon

Dacă nu a-ți încercat niciodată să aveți o competiție de fotbal cu un balon, acum este momentul ideal. Inventivitatea este cheia de succes pentru fiecare joc pe care doriți să îl practicați. Aceste tipuri de joc implică muncă în echipă și coordonare, pe care copiii le vor practica mult mai ușor aflându-se și într-un cadru familiar.

Soateți-le creativitatea la iveală!

 

6. Culori, pânze, lipici și degete buclucașe

Latura artistică a celui mic poate de multe ori să stea ascunsă până la vârste mai înaintate. Aceștia trebuie să fie provocați să încerce lucruri noi, să se exprime în cât mai multe feluri și să își lase liberă imaginați. Chiar dacă creațiile pe care le realizează nu constituie noi opere de artă aceștia trebuie încurajați constant să nu se oprească din procesul artistic, iar în momentul în care văd implicare din partea unui părinte devin și mai încrezători și ambițioși. Pentru a le atrage atenția cât mia rapid și mai ușor puteți încerca să îi învățați noi tehnici și trucuri prin care pot desena,decupa sau picta, iar la final să nu uitați de felicitări și laude.

  1. O expoziție de fotografii

Ce anume poate să spună mai multe despre un anumit eveniment din viața noastră decât o fotografie? Tot ceea ce vă trebuie pentru a păstra toate amintirile dintr-o vara minunată este un aparat foto. Dați-le celor mici ocazia atât de a fi modele în poză, dar și de a realiza ei propriile lor fotografii. La final puteți chiar realiza un album sau o expoziție și îi puteți da lui șansa copilului de a participa creativ la conceperea acestuia prin alegerea imaginilor și a altor elemente de decor.

  1. Reciclăm lucruri și facem artă

Cu siguranță o mulțime de lucruri pe care nu le mai utilizăm se pierd prin sertare sau cutii în fiecare casă. Fie că vine vorba de hârtii, cartoane sau chiar jucării stricate care au devenit ,,plictisitoare”, toate acestea pot fi aduse împreună și remodelate pentru a concepe ceva nou, care poate avea și o altă utilitate. Prin astfel de activități îi învățăm pe cei mici cât de important este să avem grijă ce anume aruncăm la gunoi și că de fapt majoritatea lucrurilor pot fi remodelate, și din nou le punem abilitățile creative la încercare.

 Exclusiv de vară

9.Pe șezlong sau ?

Fie că este vorba de piscină sau de plajă, ambele constituie un loc minunat unde îți poți petrece ziua în compania celui mic. Marea are un efect relaxant asupra copiilor, iar alt avantaj îl constituie cantitatea de energie folosită în apă, care vă asigură că ei nu vor fi la fel de activi când ajung acasă. În cazul în care înotul este o activitate necunoscută pentru copilul dumneavoastră aveți astfel și prilejul ideal pentru a-l învăța.

  1. Stabiliţi o zi de relaxare

Cu toate aceste activităţi plănuite, copiii vor avea nevoie şi de o pauză. Asiguraţi-vă că includeţi în planificare şi nişte zile în care doar vă relaxaţi uitându-vă la filme, sau în care să le dați libertatea de a face ceea ce își doresc ei.

2 comentarii

  1. […] Vacanța de vară este una dintre cele mai lungi perioade pe care le puteți petrece exclusiv în compania copilului dumneavoastră. Este un prilej pentru a vă putea apropia mai mult de acesta și pentru a vă descoperi reciproc. Trăind în era tehnologiei, tentația de a… Cititi mai multe aici: 10 activități de vară pentru copii […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here