Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, a organizat la finalul lunii octombrie, Worhshop-ul „Malaria și dirofilarioza”, desfășurat cu prilejul Zilelor USAMV Iași, în cadrul proiectului Erasmus + KA2 Strategic Partnerships for higher education, Zoonoses Online Education.
La eveniment au participat peste 30 de persoane, printre acestea, cercetători, cadre didactice și studenți, atât din România cât și din străinătate, din consorțiul universităților agronomice și cadre didactice de la Facultatea de Medicină „Gr.T.Popa” Iași.
Potrivit unui comunicat de presă al instituției, principalele teme de discuție ale workshop-ului au fost legate de malarie și dirofilarioză, două boli transmisibile prin acțiunea vectorilor hematofagi – a țânțarilor. Aceste boli s-au răspândit și evoluat rapid, în România, și în zona noastră, a Moldovei odată cu încălzirea globală. Specialiștii prezenți la întâlnire au analizat epidemiologia acestor boli și au definit unele soluții pentru a preîntâmpina răspândirea lor, dar și pentru a veni în sprijinul pacienților. Una dintre acestea o reprezintă dezvoltarea unor programe naționale de supraveghere a bolilor vectoriale, care trebuie să fie ținute sub control prin diferite metode.
Citește și: Poeţi din nouă ţări pariticipă la Bienala Europeană de Poezie organizată la Braşov
„În cadrul celor trei întâlniri pe proiect desfașurate până acum, am avut o relaționare științifică excelentă cu toți partenerii: în Iași, în noiembrie 2016 când am avut întâlnirea „de descoperire”, ulterior in Croația în luna mai 2017, unde partenerii croați au avut comunicări excelente privind implicarea în descrierea bolilor transmisibile de la animale la om, iar recent in Italia, la Tereamo în luna octombrie am avut ocazia sa constatăm profesionalismul colegilor din Institutul Zooprofilactic care este si centru național de referință pentru unele boli transmisibile. Următoarea întâlnire va fi în Lituania, la începutul primăverii, unde vom avea deja creionat un capitol important din Handbook-ul la care lucrăm împreună și care va fi publicat în șase limbi. Este important să menționăm că împreună cu medicii Universității ”Gr.T .Popa” vom elabora un curs de tip e-learning online pentru studenții facultăților de medicină a omului și medicină veterinară din țară și din Europa, privind subiectul acestui proiect”, a precizat directorul proiectului, prof. dr. Liviu Miron, prorector la USAMV Iași în sursa citată.
Cu numele de ZOE, [Zoonoses Online Education], proiectul presupune realizarea unei serii de cursuri online pentru domeniul comunicării medicale cu privire la prevenţia, diagnosticarea şi tratarea bolilor ce se pot transfera de la animale la oameni.