Vrei să studiezi în UK? Află ce impact are Brexit-ul asupra ta!

0

Vrei să studiezi la o facultate din Marea Britanie? Din Anglia sau Scoția? Sau vrei să urmezi un master în Marea Britanie? Dacă da, cu siguranță, îți pui întrebări precum: „Care sunt condițiile de admitere după Brexit?”, „Ce se schimbă în perioada de tranziție?”,  „Mai pot accesa un împrumut pentru studii în UK anul acesta?”, „Pot obține finanțare pentru a studia în UK după perioada de tranziție?”

Ne-am documentat din surse oficiale, pentru a-ți răspunde la toate aceste întrebări.

Când are loc Brexit?

Guvernul britanic a declanșat procedura de ieșire din UE în martie 2017. Inițial, asta însemna că Marea Britanie urma să părăsească Uniunea Europeană în data de 29 martie 2019. Data de ieșire a fost apoi amânată la  31 octombrie 2019 și mai târziu la 31 ianuarie 2020.

Acordul de retragere ratificat de ambele părți a intrat în vigoare la 1 februarie 2020.

Urmarea directă a Brexitului este o fază de tranziție de 11 luni, de la 1 februarie 2020 până  la 31 decembrie 2020, perioadă în care majoritatea acordurilor dintre Marea Britanie și UE vor rămâne aceleași, în timp ce viitoarea relație este negociată.

Care sunt urmările Brexit pentru românii care vor să studieze în UK?

Chiar dacă negocierile dintre Marea Britanie și UE s-au încheiat oficial, nu este clar ce se va întâmpla exact după perioada de tranziție.

Se pare că regulile rămân aceleași până la finalul lui 2020, adică până la finele perioadei de tranziție.  În acest timp, poți chiar să primești și împrumut sau bursă  din partea autorităților britanice pe parcursul studiilor.

Efectele pentru absolvenții de liceu sau de facultate care vor să vină să studieze în Marea Britanie după perioada de tranziție (după 31 decembrie 2020) nu sunt încă clare.

În scenariul pozitiv, Marea Britanie ar putea fi de acord să rămână pe piața unică europeană. În acest caz, este posibil ca studenții europeni să continue să fie tratați la fel ca studenții britanici, cum s-a întâmplat și până acum. Asta ar însemna că studenții români vor continua să plătească taxe de școlarizare mai mici, aplicabile și studenților britanici.

În scenariul negativ, în care Marea Britanie nu mai rămâne pe piața unică europeană, ar fi posibil ca, în viitor, studenții europeni să fie tratați ca studenții internaționali, non-europeni. Astfel, vor fi nevoiți să plătească taxe de școlarizare mai mari. De asemenea, acest lucru ar însemna acces limitat și taxe potențial mai mari pentru studenții britanici care doresc să studieze în Europa.

Dacă vrei să aplici la o universitate din UK în anul universitar următor (2021) și nu ai deja cinci ani de ședere în Marea Britanie, trebuie te înscrii până la 30 iunie 2021 în  Sistemul special creat pentru obținerea statutului de ședere (EU Settlement Scheme).

Trebuie să urmărim cu atenție ce se întâmplă în următoarele luni, când se vor face pași importanți către o direcție sau alta.

Taxele și Împrumuturile Universitare pentru Studenții Români după Brexit

Guvernul britanic a confirmat că studenții europeni care încep studiile în UK în toamna anului 2020, vor fi tratați ca studenții britanici. Taxele pentru anul universitar 2020/2021 rămân neschimbate. „Cetățenii UE care încep un curs de învățământ superior în Anglia în anul universitar 2020/21 vor rămâne eligibili pentru sprijin financiar universitar și postuniversitar, împrumuturi, precum și  Further Education și asistență pentru ucenicie, indiferent dacă un acord este în vigoare sau nu pentru părăsirea UE„.  Declarația oficială aici.

Impactul Brexitului asupra finanțărilor pentru studenți, conform UK Council of International Student Affairs, cel puțin la prima vedere, nu este unul negativ. Astfel, la fel ca și în anii universitari precedenți, studenții vor putea accesa finanțare pentru studii.

Pentru anul universitar 2021/2022 și anii următori, guvernul britanic a anunțat că va notifica din timp potențialii studenți UE cu privire la acordurile legate de taxe. Așadar, pentru anul universitar 2021/2022, situația este neclară. Urmează o negociere sau o stabilire a unor noi condiții.

Nivelul de Limbă Engleză necesar la admiterea în Universitățile din UK    

Dacă ai decis să studiezi în UK, trebuie să știi că cerințele de admitere în universitățile de acolo diferă de la o universitate la alta, în funcție de specializarea pe care vrei să o urmezi și de nivelul academic și prestigiul universității.

Ca și înainte de Brexit, cerințele necesare pentru admiterea în Universitățile din Marea Britanie, când vine vorba de competențe lingvistice, vor rămâne aceleași. Cunoașterea limbii engleze la nivel independent este esențială. Universitățile din Marea Britanie caută studenți care pot comunica și înțelege în mod independent materialele predate în cadrul cursurilor.

Există diverse teste standardizate care relevă aptitudinile în limba engleză și care sunt acceptate de Universitățile din Marea Britanie,  precum IELTS  și Cambridge.  Trebuie să obții un anumit punctaj minim la aceste teste, pentru a putea fi admis la o universitate din Anglia sau Scoția.

Cerințele nivelului de limbă engleză a Universităților variază în funcție de facultate și de tipul cursurilor. 

CAMBRIDGE este un test recunoscut de peste 15 000 instituții și universități din toată lumea și are o tradiție de peste 100 de ani.

Pentru a-ți dezvolta abilitățile de citit, scris, vorbit și ascultat în limba engleză, conform cerințelor de examen Cambridge, îți recomandăm să apelezi la un centru oficial de pregătire și pretestare, precum Flying Colours din București, care are o rată de promovabilitate de 100% la examenele Cambridge și IELTS.

Ce poți învăța la cursurile de pregătire pentru examenul Cambridge?

  • să îți dezvolți vocabularul
  • să îți dezvolți structurile de gramatică
  • să afli și să exersezi tehnici de citire și ascultare care să te ajute să îți maximizezi scorul
  • să îți dezvolți abilitățile de scriere, conform cerințelor de examen Cambridge
  • să îți dezvolți abilitatea de a vorbi fluent în limba engleză, primind feedback continuu
  • să te familiarizezi cu formatul examenelor Cambridge
  • să îți dezvolți tehnici de abordare a probelor, inclusiv în situațiile în care nu ai idei sau te blochezi

IELTS este testul de engleză acceptat de majoritatea Universităților din Marea Britanie. Îți recomandăm să urmezi un curs de pregătire pentru IELTS la un centru acreditat și cu rezultate excelente pentru acest tip de test de limba engleză, precum Flying Colours din București, care are o rată de promovabilitate de 100% la examenele Cambridge și IELTS.

Ce poți învăța la cursurile de pregătire pentru examenul IELTS?

  • să interpretezi cerințele fiecărei părți ale examenului
  • ce tehnici să folosești pentru a găsi informații specifice și a înțelege ideea generală a unui text citit
  • să-ți îmbunătățești timpul de citire a unui text
  • să faci planul unui eseu, ce cuvinte de legătură să folosești, ce limbaj etc.
  • ce poți face pentru a obține un rezultat cât mai bun atunci când asculți un text
  • să interpretezi un grafic, un tabel etc.
  • ce strategii trebuie să folosești pentru a intui răspunsul înainte să citești sau să asculți un text
  • care sunt criteriile de evaluare IELTS și cum să ții cont de ele pentru a-ți maximiza scorul
  • ce strategii să folosești atunci când nu știi exact ce să răspunzi în cadrul probei orale

Sperăm că toate aceste informații ți-au fost utile. Dacă da, dă un „share” să afle și alte persoane care sunt interesate de studiile în UK. 

 Fie că ai decis să urmezi o facultate în UK, fie că ai ales să rămâi în țară, îți dorim mult succes în tot ceea ce vei întreprinde în viitor!   

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here