Val de postări conspiraționiste anti-Zelenski pe facebook-ul unei profesoare de la Universitatea Armatei Române

1

Un cadru didactic de la ”Universitatea Națională de Apărare Carol I” a postat pe Facebook un val de comentarii anti-Zelenski și numerose teorii conspiraționiste care au generat sute de like-uri și distribuiri.  Universitatea Carol I este o instituție de învățământ subordonată Ministerului Apărării Naționale (MApN) unde se pregătesc viitorii ofițeri ai Armatei Române.

Update: Cum reacționează MApN la mesajele conspiraționiste anti-Zelenski promovate de profesoara de la Universitatea Armatei

MApN a dispus verificări vineri, 18 martie, după ce un cadru universitar de la Colegiul National de Apărare a postat pe pagina sa de Facebook mesaje conspiraţioniste anti-Zelenski. Ministerul a transmis că se delimitează de astfel de afirmații.

Ministerul Apărării Naţionale a trasmis că ”se delimitează ferm de orice poziţie contrară normelor şi principiilor democratice, care aduc atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale, care promovează discriminări de orice tip sau care încurajează discursul urii, xenofobia, antisemitismul sau comportamentele antisociale”.

”În conformitate cu normele prevăzute de Instrucţiunile privind activitatea de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin ordinul nr. M.103 din 2020, personalul militar şi civil din MApN răspunde individual pentru comportamentul şi postările personale în mediul online, acesta fiind considerat spaţiu public. Opiniile personale postate pe conturile individuale ale personalului din cadrul MApN, deschise în nume propriu pe reţelele sociale, nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei militare”, a mai transmis ministerul.

Cu toate acestea, ministerul precizează că postările personale, inclusiv mesajele şi comentariile, nu trebuie să aducă prejudicii de imagine MApN şi se fac în condiţiile respectării normelor de comportament şi obligaţiilor personalului militar şi civil, astfel cum sunt prevăzute de legi şi regulamentele interne.

”Prin instrucţiunile amintite, sunt impuse standarde etice cu privire la exprimarea opiniilor în spaţiul public de către personalul militar şi civil din MApN, dintre care amintim ca în mediul online, personalului MApN îi este interzis:

a) să folosească reţelele sociale pe timpul îndeplinirii misiunilor ordonate, a căror desfăşurare poate fi periclitată de conţinutul postărilor efectuate, expunând personalul participant unor riscuri de securitate;

b) să facă propagandă politică prin orice mijloace în favoarea partidelor politice, oamenilor politici sau candidaţilor independenţi pentru funcţii publice;

c) să susţină organizaţiile şi grupurile extremiste, ale căror programe şi activităţi contravin legislaţiei naţionale şi normelor europene, prin promovarea discriminării de orice tip şi încurajarea comportamentelor antisociale;

d) să exprime opinii contrare intereselor României şi ale Armatei României;

e) să susţină culte religioase ale căror activităţi, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, încalcă bunele moravuri sau afectează prestigiul profesiei militare şi exercitarea acesteia;

f) să susţină participarea la demonstraţii, mitinguri, procesiuni sau întruniri cu caracter politic sau sindical”, a mai transmis MApN.

Știre inițială:

Într-una dintre postări, conferențiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu dă vina pentru război pe președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski și lansează o teorie conspiraționistă: ”De ce a eliberat (Zelenski n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?”

Într-o postare din 5 martie 2022 de pe unul dintre conturile sale de Facebook, Alba Iulia Catrinel Popescu a pus pe seama președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, o parte din responsabilitatea izbucnirii războiului, sugerând chiar că acesta ar acționa conform intereselor Rusiei. Ea a scris, printre altele:

”Cu toata compasiunea pentru populatia amarata a Ucrainei, cred ca domnul Zelenski NU are nici un drept sa critice NATO! NATO nu are nici un fel de angajament fata de Ucraina! Punct! Iar popoarele acestor state NU VOR SA INTRE IN RAZBOI NUCLEAR CU RUSIA PENTRU UCRAINA! Punct!

In alta ordine de idei, consider ca acest domn a favorizat RUSIA prin urmatoarele fapte:

1. Orice lider care isi iubeste tara si intelege legitatile geopolitice si, mai ales, intelege contextul militar, NU isi expune populatia unor suferinte inutile! Pentru ca tot ce se intampla acum reprezinta o suferinta inutila! Ucraina nu apartine nici unei aliante militare si nu are o armata capabila sa ii tina piept lui Putin! Cu toti mercenarii adusi din toata lumea! Prin urmare, orice lider lucid ar fi facut ceea ce ambasadorul Ucrainei la Londra a incercat sa faca, dar a fost redus la tacere de acest domn Zelenski: ADICA ISI DECLARA IMEDIAT NEUTRALITATEA, OPREA ATACURILE ASUPRA SEPARATISTILOR DIN DONETK, RECUNOSTEA ACORDURILE DE LA MINSK SI INCHEIA CRIZA. Zelenski NU a facut-o.

2. A tergiversat negocierile de pace, pe motiv de eroism personal, aflandu-se intr-o campanie personala de imagine cum nu am mai vazut! Tergiversarea negocierilor a insemnat TERGIVERSAREA UNUI ACORD DE ARMISTITIU. Pentru ca, un lider lucid, care isi iubeste poporul, cauta sa opreasca OFENSIVA! REFUZUL DIALOGULUI din primele zile a permis RUSIEI sa isi atinga obiectivele strategice! Uitati-va pe harta si urmariti cat au avansat rusii si unde! (…)

4. Stia cu siguranta ce inseamna, din punct de vedere strategic, INSULA SERPILOR! Stia ca va fi atacata! Este un punct strategic in „buza” bazei NATO de la M. K. De ce nu a discutat cu Romania o formula de condominium prin care Insula ar fi trecut sub protectie NATO? Cui a servit lasarea de izbeliste a unui obiectiv de importanta strategica a Insulei Serpilor? RUSIEI! RUSIEI I-A SERVIT!

In tot acest timp, in care rusii s-au facut ca ataca dar nu ataca dar totusi ataca Kievul, LOVITURA PRINCIPALA S-A DAT IN SUD! IN PREZENT, RUSIA A STABILIT CORIDORUL CRIMEEA – DONETK, A OCUPAT KHERSONUL SI URCA PE ALINIAMENTUL NIPRULUI SI A INCEPUT OFENSIVA SPRE NISTRU.

Va intreb, CE URMARESTE DOMNUL ZELENSKI, de nu CERE RUSIEI UN ACORD URGENT DE ARMISTITIU CU SPECIFICARI CLARE IN PRIVINTA CRIMEII SI A CELOR DOUA TERITORII SEPARATISTE – ADICA UN NOU ACORD MINSK? ADICA NU II BAGA IN CORZI PE PUTIN? Pentru ca o astfel de cerere este echivalenta cu o cedare partiala din partea Ucrainei si un refuz din partea rusului nu mai poate fi justificat de nimic. Ce urmareste, de fapt, acest domn Zelenski? Sa atraga in valtoare si MOLDOVA? ADICA ROMANIA? ADICA NATO?

Si, inca ceva. De ce a eliberat puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?
(…)
MODUL IN CARE A FOST GESTIONAT PANA ACUM ACEST CONFLICT A SERVIT INTERESELOR RUSIEI SI ATAT! ATAT SI NIMIC ALTCEVA! (…)”

Cadrul didactic nu este la prima postare de genul

De asemenea, Popescu a distribuit, pe aceeași pagină de Facebook, fake-news-uri din presă, uneori exprimându-și clar opinia, așa cum a fost cazul unei știri în care se pretindea că un batalion ”nazist” ucrainean a suferit o grea înfrângere în timpul conflictului. ”sa inteleg ca exista nazisti buni, daca sunt ucraineni, si nazisti rai, daca sunt germani?????”, a fost comentariul Albei Popescu care a însoțit distribuirea textului de pe site-ul ziarului România Liberă.

Pe 3 martie, Popescu a distribuit un alt text, publicat de site-ul stiripesurse.ro, în care se anunța: ”Breaking Ucraina urmează să atace Rusia.” Comentariul acesteia: ”Nu știu sa mai existe în istoria războaielor contraofensive anunțate din timp! Dacă s-a mai întâmplat, va rog sa îmi spuneți.” De fapt, în conținutul textului era citat un oficial ucrainean care afirma că armata țării sale pregătește o contraofensivă la Donețk, oraș care nu aparține Rusiei.

Cine este doamna Alba Popescu?

În vârstă de 53 de ani, Popescu este conferențiar universitar la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, Colegiul Național de Apărare, o structură cu rang de facultate. La acest colegiu, ea predă ”Geopolitică și geostrategie” și ”Studii strategice și de securitate”.

Conform CV-ului depus în 2021, la momentul când candida pentru avansarea la gradul de conferențiar, Popescu a terminat Facultatea de Medicină în 1995, iar între 2008 și 2016 a obținut trei diplome de master, una la Facultatea de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, instituție subordonată Serviciului Român de Informații.

Între 2001 și 2007 a fost manager la o firmă care distribuia echipament medical în Africa de Vest. Are un doctorat de la UNAP, în domeniul ”Informaţii şi securitate naţională” și, în prezent, lucrează la cel de-al doilea, în domeniul Filologie, în cadrul unui institut al Academiei Române.

Titlul acestuia sună hilar: ”Puterea celui slab: tactici şi strategii de război hibrid împotriva ocupaţiei străine, oglindite în tradiţia folclorică a poporului român”.

Până în urmă cu câțiva ani, a realizat o emisiune la o televiziune închisă de CNA pentru reclame nemarcate și nerespectarea grilei de programe, inclusiv prin promovarea ocultismului.

Citește și: 90 de copii au căzut victime războiului din Ucraina până acum

un comentariu

  1. […] Un cadru didactic de la ”Universitatea Națională de Apărare Carol I” a postat pe Facebook un val de comentarii anti-Zelenski și numerose teorii conspiraționiste care au generat sute de like-uri și distribuiri.  Universitatea Carol I este o instituție de învățământ subordonată Ministerului Apărării Naționale (MApN)… Cititi mai multe aici: Val de postări conspiraționiste anti-Zelenski pe facebook-ul unei profesoare de la Universitatea A… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here