UPDATE: Declarații noi în scandalul universităţilor; Dragnea și Popa reacționează

0

Președintele PSD, Liviu Dragnea şi ministrul Educaţiei, Valentin Popa, au declarat că repartiţia locurilor bugetate în mediul universitar s-a făcut în mod transparent, respectând normele legislaţiei în vigoare. 

” (…) Este vorba de faptul că pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat, a fost făcută în baza unor criterii şi a unor fundamentări serioase. Din câte am înţeles noi astăzi, până acum nu a existat nicio nanofundamentare a modului cum s-au repartizat aceste locuri”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD spune că au existat câteva principii de bază, cum ar fi un număr de locuri la universităţi dedicat pentru absolvenţii care vin din zona rurală şi locuri alocate pentru domeniile strategice, existând o diferență destul de mare între specializările din educație și ceea ce este nevoie pe piața muncii. „Chiar ne spunea ministrul Apărării astăzi că sunt multe multinaţionale care an de an de abia aşteaptă să termine promoţiile de la Academia Tehnică Militară pentru a-i «racola» pe bună dreptate, sunt foarte buni specialişti, chiar şi plătesc costurile generate de studii, pentru că în zona civilă nu mai sunt atât de multe specializări care sunt necesare pe piaţa muncii”, a mai explicat Dragnea.

Președintele PSD a spus că un alt criteriu a fost legat de locurile alocate studenţilor din mediul rural şi de locurile strategice, cum ar fi medicină, construcţii sau inginerie.

De asemenea, Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a declarat luni într-o conferință de presă că repartizarea actuală a locurilor pentru studiile universitare este una preliminară, cea definitivă urmând a avea loc în toamnă, după ce vor fi distribuite locurile menţinute în rezervă.
Popa a spus că MEN a dat dovadă de transparenţă şi că niciun ministru al educaţiei nu “a dat socoteală” pentru cifra de şcolarizare.

“Am fost acuzaţi că am repartizat pe criterii politice. Nu este adevărat”, a declarat demnitarul, care a dat ca exemplu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, al cărei rector suspendat este chiar colegul său de guvern, instituţie căreia i s-a diminuat numărul de locuri.

“Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei naţionale cu modificările şi completările ulterioare, MEN a fundamentat şi repartizat preliminar distinct locuri/granturi finanţate de la bugetul de stat pentru studii universitare de licenţă, master, doctorat. (…) Susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României era necesară încă din anul 2014”, a susţinut ministrul educaţiei.

Citește și Ministrul Educaţiei: Locurile la universităţi nu s-au repartizat pe criterii politice. Alocarea este preliminară

 

Potrivit reprezentantului MEN, universităţile tradiţionale pierd 144 de locuri la licenţă din peste 17.500, 700 de locuri la masterat şi în jur de 70-80 la doctorat.

Printre unitățiile de învățământ afectate se numără Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Academia de Studii Economice din Bucureşti sau Universitatea de Vest din Timişoara. De exemplu, Universitatea “Babes-Bolyai” de la Cluj a pierdut 271 de locuri de la buget.

Şi alte mari universităţi precum Babeş Bolyai din Cluj şi Universitatea de Vest din Timişoara, acuză criterii suspecte. Cel mai vehement este rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, care susţine că repartizarea locurilor a fost făcută din răzbunare politică, după ce acesta a fost una dintre cele mai puternice voci care l-au criticat pe Valentin Popa la preluarea mandatului de ministru al Educaţiei.

Pentru anul universitar 2018-2019, Universităţii Bucureşti i s-au tăiat 454 de locuri la buget la studiile de licenţă, master şi doctorat, ceea ce înseamnă, în total, o pierdere de 9 milioane de lei. Locurile de la buget au fost mutate la domeniile cum ar fi informatică, energia, mediul şi sănătatea.

În schimb, Prorectorul Politehnicii Bucureşti, Ecaterina Andronescu, a câștigat  576 de locuri, în aceeași situație fiind și Universitatea de Agronomie, unde fostul ministru al Educaţiei este rector.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here