Două universități din țară sunt vizate de percheziții în dosarul „Diplome de licență fără studii”

0
perchezitii-universitati-licență

Peste 100 de percheziții la domiciliile unor studenți și cadre didactice de la două universități din țară au loc în acestă dimineață în cadrul dosarului „Dimplome de licență fără studii”. Potrivit surselor citate de Agerpres, cele două instituții ar fi universitățile „Vasile Goldiș” și „Aurel Vlaicu” din Arad.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior ar desfășura activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență.

Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.

Din cercetările efectuate până în prezent, potrvit sursei citate s-au constatat următoarele modalități de comitere a infracțiunilor: primirea de către studenți în timpul examenelor susținute on-line, în schimbul unor sume de bani, a răspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS); modificarea notei de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea; intervenția informaticienilor în contul electronic al studentului și modificarea răspunsurilor de la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră; achiziționarea de către studenți, direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.

Din probatoriul administrat a reieșit că în respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi.

 

Citește și: Interviu cu un profesor de matematică (I): „Trăim într-o democrație în care Ministerul Educației practică modelul unic”

 

O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice, mai afirmă sursa citată.

În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru un număr de 36 de persoane ce au calitatea de suspect.

Perchezițiile efectuate în cursul zilei de astăzi au sprijinul lucrătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș” București, iar pentru documentarea activității infracționale s-a beneficiat de suportul tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

PÎCCJ mai precizează că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursă foto: www.maszol.ro

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here