Universitatea de Vest Timişoara a lansat platforma de cercetare-inovare și dezvoltare în inteligenţă artificială

0

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) a lansat, luni, o platformă de cercetare, inovare şi dezvoltare a unui ecosistem de cunoaştere şi educaţie pe bază de reţele şi algoritmi de inteligenţă artificială, în care se va pilota dezvoltarea de aplicaţii de Inteligenţă Artificială (AI).

Prin această platformă, UVT va deveni un HUB pentru stimularea cercetării şi dezvoltării educaţionale în acest domeniu, în regiunea Banatului, cu o perspectivă naţională şi europeană. Acest HUB va purta denumirea de „Timişoara Research in Artificial Intelligence Network (TRAIN)”.

Rectorul UVT Marilen Pirtea a arătat că inteligenţa artificială care face parte din viaţa noastră a dus la reducerea cu 18% a defectelor de fabricaţie, în timp ce producţia a crescut cu 20%, timpul de pregătire a comenzilor s-a redus cu 27% şi cu 45% a scăzut durata ciclului de producţie.

„Inteligenţa artificială este parte a vieţii noastre, nu trebuie să ne sperie acest lucru, că ni se vor lua locurile de muncă şi vom fi înlocuiţi de AI şi trebuie să înţelegem că viitorul presupune o colaborare şi o interacţiune între om şi maşină. (…) Este o evoluţie a vieţii noastre pe care trebuie să o considerăm ca parte, nu pericol. Economiile ecologice, industriile viitorului, spun că generează mai multe locuri de muncă decât vor pierde industriile poluante”, a explicat Marilen Pirtea.

Vezi și ”Vacanţa cu P4C – Filosofie pentru copii online”, de astăzi, la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti

Rectorul UVT a adăugat că AI are deja o tradiţie în cadrul universităţii, după absolvirea celei de-a XXVII-a promoţii a generaţiilor cu master în inteligenţa artificială, în cadrul Facultăţii de Matematică – Informatică. Alături de acestea s-au dezvoltat mastere de Big Data şi Cyber Security.

Universitatea de Vest Timișoara

„Cred că într-un viitor apropiat, eforturile conjugate (alături de Universitatea Politehnica Timişoara, n.r.) pot genera valori adăugate foarte mari în acest domeniu. Toate proiectele cercetării viitorului în următorii şapte ani, ale Comisiei Europene se referă la cercetarea aplicată, la transfer tehnologic, inovare, aducerea de valoare adăugată spre societate”, a spus Marilen Pirtea.

La conferinţă au participat, alături de rectorul UVT Marilen Pirtea, prorectorul UVT responsabil cu parteneriatele instituţionale şi comunitatea de Alumni, prof. Flavia Barna, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică, prof. Daniela Zaharie, responsabilul de proiect conf. Darian Onchiş, reprezentanţi ai companiilor din industria de profil, cercetători, cadre didactice şi studenţi din comunitatea academică a UVT.

A participat şi Bernhard Scholkopf, director al institutului Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Tubingen, Germania, unul dintre cei mai influenţi cercetători în domeniul Inteligenţei Artificiale din Europa.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here