Tații și copiii stau mai mult timp împreună de la începutul pandemiei de COVID

0
marea-britanie-biblioteci-online

Tații și copiii stau mai mult timp împreună de la începutul pandemiei de COVID. 2020 a generat schimbări importante în privinţa relației dintre tați și copii. Potrivit cercetătorilor, suntem martorii celor mai semnificative şi profunde transformări din punctul de vedere al responsabilităţilor față de îngrijirea copiilor, de la al doilea Război Mondial încoace.

Cercetările au arătat faptul că, în timp ce femeile au suportat greutatea îngrijirii suplimentare a copiilor în prima perioadă de lockdown, numărul de ore pe care bărbaţii le petrec acum cu copiii lor a crescut enorm.

Acest lucru ar putea conduce la o reevaluare constantă a paternităţii şi a tiparelor de lucru.

„Liderii de afaceri au văzut direct ce presupune atât serviciul cât şi și viața de familie și au conştientizat faptul că ambii părinți trebuie să fie împuterniciți să se ocupe de creşterea copiilor în mod egal”, a declarat Ann Francke, directorul executiv al Chartered Management Institute din Marea Britanie.

Adoptarea programului de telemuncă i-a obligat pe liderii lumii de afaceri să recunoască faptul că munca flexibilă ar putea aduce beneficii tuturor angajaților, precum și economisirea de bani, a mai spus Francke.

”Taţii sunt vitali pentru progresul egalităţii de gen, din perspectiva mamelor. Fără acest progres pentru taţi, nu poate exista nici o evoluţie pentru mame la locul de muncă, cele două aspecte fiind precum feţele unei monede”.

58% mai mult timp petrecut de tați pentru îngrijirea copiilor

În mai, Oficiul britanic pentru Statistică Națională a constatat că odată cu prima Stare de Urgență provocată de COVID a crescut cu 58% timpul petrecut de tați pentru îngrijirea copiilor. Asta și pentru că timpul acordat lucrului al acestora a scăzut, în medie, cu o oră și 37 de minute pe zi.

În 2015, OMS a constatat că bărbații petreceau alături de copiii lor 39% din timpul pe care îl petreceau femeile, comparativ cu 64% în timpul lockdown-ului.

Rețelele sociale pot produce depresie pe fondul stresului acumulat în pandemie

Acest lucru ar putea duce la cea mai profundă schimbare, de după perioada de după război, a rolurilor în familii, a spus Adrienne Burgess, director executiv al Institutului Paternității din Marea Britanie.

„Cercetările ne arată că, atunci când are loc o mișcare socială, o criză este cea care o accelerează”, susţine Burgess.

Elliott Rae, fondatorul unei platforme online de parenting şi lyfestyle pentru bărbaţi, spune că a vorbit cu mulţi taţi care regretă că nu şi-a văzut mai mult copiii în timpul săptămânii, din cauza programului de lucru.

Aceştia au realizat acum că, stilul de viaţă pe care îl aveau înainte de pandemie, din cauza serviciului solicitant, le-a afectat mult viaţa de familie. Dacă bărbații ar continua să petreacă mai mult timp cu copiii lor odată ce lumea își va găsi „noul normal”, s-ar putea înregistra un impact pozitiv de durată, potrivit lui Duncan Fisher, de la Inițiativa Familiei din Marea Britanie.

„De această schimbare beneficiază copiii și femeile”, a spus el.

„Dar, într-adevăr, schimbarea este cel mai mult în beneficiul bărbaților, deoarece relaţiile de familie devin din ce în ce mai bune iar asta înseamnă viață de calitate”.

Sursa: TVR

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here