Ţările de Jos: conducător al sclavilor din Curaçao recunoscut luptător pentru libertate

0
Tula -un erou

Ţările de Jos (Olanda) l-au recunoscut joi pe un conducător al sclavilor din Curaçao drept luptător pentru libertate, la peste 200 de ani după ce acesta a condus o revoltă, informează DPA.

Tula a fost un „erou” care a dus o „luptă dreaptă pentru libertate”, a declarat ministrul olandez pentru Digitalizare, Alexandra van Huffelen.

Insula Curaçao, aflată în Caraibe, a fost o colonie olandeză şi este în prezent o ţară componentă a Regatului Ţărilor de Jos.

În 1795, Tula a fost forţat să lucreze ca sclav pe o plantaţie din Curaçao şi a organizat o revoltă care cerea libertate pentru sclavi.

După patru săptămâni, revolta a fost reprimată în sânge, iar Tula a fost torturat şi ucis.

În declaraţia sa, Van Huffelen a vorbit despre o „crimă crudă comisă de către reprezentanţii statului olandez” şi şi-a cerut scuze că reabilitarea lui Tula ca erou vine abia acum.

Vezi și Limba olandeză, alegerea populară de studiu în universitățile din România și Europa de Est. De unde a venit această popularitate

Abia anul acesta, regele Willem-Alexander al Ţărilor de Jos şi-a cerut scuze pentru implicarea naţiunii sale în comerţul cu sclavi, ţara sa fiind una dintre ultimele care a pus capăt sclaviei în coloniile sale în urmă cu 150 de ani.

De asemenea, regele l-a descris pe Tula drept un „mare om” în propria sa declaraţie.

„El inspiră admiraţie şi respect datorită curajului şi a leadership-ului său, datorită rezistenţei sale la exploatarea inumană”, a adăugat Willem-Alexander.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here