Staţia spaţială Chineză se extinde la la şase module / Alternativă la SSI a NASA

2
statia spatiala
Stația Spațială Internațională

China intenţionează să-şi extindă staţia spaţială de la trei la şase module, în următorii ani, oferind astronauţilor din alte ţări o platformă alternativă pentru misiuni aproape de Pământ, pe măsură ce Staţia Spaţială Internaţională (SSI), condusă de NASA, se apropie de sfârşitul duratei sale de viaţă, transmite Reuters.

Durata de viaţă operaţională a staţiei spaţiale chineze va fi de peste 15 ani, a declarat miercuri Academia Chinei de Tehnologie Spaţială (CAST), o unitate a principalului contractor spaţial din China, la cel de-al 74-lea Congres Internaţional de Astronautică de la Baku, Azerbaidjan. Ar fi mai mult decât cei 10 ani anunţaţi anterior.

Staţia spaţială a Chinei, cunoscută şi sub numele de Tiangong sau Palatul Ceresc în limba chineză, este pe deplin operaţională de la sfârşitul anului 2022, găzduind maximum trei astronauţi la o altitudine orbitală de până la 450 km (280 mile).

La 180 de tone după extinderea sa la şase module, Tiangong ar avea doar 40% din masa ISS, care poate ţine un echipaj de şapte astronauţi.

Dar SSI, aflată pe orbită de mai bine de două decenii, este de aşteptat să fie dezafectată după 2030, aproximativ în aceeaşi perioadă în care China a spus că se aşteaptă să devină ”o putere spaţială majoră”.

Vezi și Compania aerospaţială ARCA va prezenta racheta EcoRocket Heavy Space de Ziua Copilului

Mass-media de stat chineză a declarat anul trecut, când Tiangong a devenit pe deplin operaţională, că China nu va fi ”opacă” pe măsură ce ISS se îndreaptă spre pensionare, adăugând că ”mai multe ţări” au cerut să-şi trimită astronauţii la staţia chineză.

Dar, într-o lovitură adusă aspiraţiilor Chinei pentru diplomaţia spaţială, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a declarat anul acesta că nu are undă verde bugetară sau ”politică” pentru a participa la Tiangong, amânând un plan de ani de zile pentru o vizită a astronauţilor europeni.

”Renunţarea la cooperarea cu China în domeniul echipajelor spaţiale este în mod clar o lipsă de viziune, ceea ce dezvăluie că confruntarea în tabăra condusă de SUA a dus la o nouă cursă spaţială”, scria la acea vreme Global Times, un tabloid naţionalist chinez.

Tiangong a devenit o emblemă a influenţei şi încrederii tot mai mari a Chinei în eforturile sale spaţiale şi un concurent al Statelor Unite în domeniu, după ce a fost izolată de pe SSI.

Este interzisă de legea SUA orice colaborare, directă sau indirectă, cu NASA a Chinei.

Rusia, un participant la SSI, are planuri similare de diplomaţie spaţială, sugerând că partenerii Moscovei din grupul BRICS, Brazilia, India, China şi Africa de Sud, ar putea construi un modul pentru staţia sa spaţială.

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a declarat anul trecut că intenţionează să construiască o staţie spaţială cu şase module, care ar putea găzdui până la patru cosmonauţi.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here