Tabăra pentru tineri şi copii “Engleza prin teatru” a ajuns la a patra ediție

0

Tabăra educațională “Engleza prin teatru” va avea loc în acest an la Piatra Neamț în perioada 26 iunie-9 iulie. La a patra ediție tabăra este organizată de Mara Study Turism, în colaborare cu Bezna Theatre. La cursuri sunt așteptați tineri cu vârste între 10 și 15 ani care vor învăța engleza prin teatru și-și vor dezvolta abilitățile de comunicare cu regizorul britanic Nico Vaccari. Înscrierile au demarat deja, iar părinții și copiii care vor să-și testeze abilitățile, pot veni la atelierele de teatru desfășurate în București sub îndrumarea aceluiași regizor.

Primele trei ediții ale taberei „Engleza prin teatru” au fost organizate la Râșnov (2013), Belciugatele (2014) și Bran (2015), bucurându-se de un real succes. În cele trei ediții ale taberei organizate de Mara Study Turisn până în prezent, 100 de tineri au participat și și-au imbunătățit cunoștințele de limbă engleză, iar dintre aceștia, zece au revenit și au fost prezenți la cel puțin două ediții, în timp ce trei dintre participanți frecventează atelierele de teatru în limba engleză care au loc în București sub coordonarea britanicului Nico Vaccari.

După ce la edițiile anterioare s-au montat piesele de teatru Visul unei nopți de vară și Macbeth de William Shakespeare, iar anul trecut copiii au creat scenete inspirate din viață, pe tema De ce facem rău!, în acest an regizorii doresc o abordare îndrăzneață a unui subiect actual care afectează direct viața participanților. Regizorul britanic va porni de la tema încălzirii globale și în jurul ei, împreună cu copii, va țese o serie de scene contemporane care să exploreze tema responsabilității individuale și colective, ideea de discriminare între specii, fenomenul consumerist și subiectul planetei în criză. 

“Participanții vor analiza, recrea și juca situații de viață pe care le-au întâlnit, încercând să înțeleagă de ce se topesc ghețarii, de ce dispar specii și de ce ne prefacem că nu vedem. Astfel, participanții sunt încurajați să vadă care este rolul social al teatrului și să-și descopere potențialul actoricesc”, declară Camelia Cojocărescu, Director General Mara Study Turism.

Protagoniștii spectacolului final sunt copiii 

De remarcat faptul că în acest an, copiii vor avea posibilitatea să-și aleagă programul dorit: curs de teatru în limba engleză, curs de limbă engleză sau curs de modelaj în lut. Cursurile au loc dimineața, iar după-amiază sunt organizate workshop-uri.

Copiii care vor urma toate cele trei module au șansa ca la sfârșitul cursului să participe la spectacolul organizat în cadrul unui eveniment artistic special. Evenimentul final, în limba engleza, va fi un manifest pentru schimbare și o încercare a copiilor să afle de ce planeta este în criză și cum o putem salva.

Tabăra din acest an se va desfășura într-un parc, zonă de agrement (Activ Park), un loc special care oferă o diversitate de activități sportive și recreeative, într-un peisaj unic la poalele pădurii Almaș, la doar 15 km de Piatra Neamt.

Profesori britanici și sculptorița româna Bianca Mann

Programele educaționale“Engleza prin teatru” sunt coordonate de britanicul Nino Vacari secondat de regizoarea britanică de origine română Sânziana Koenig, ambii regizori fiind absolvenți ai University of the Art – Drama Centre London. Pentru cursurile de modelaj în lut, Mara Study Turism a adus în echipa profesorală un reputat artist plastic, sculptorița Bianca Mann.

Teatru cu regizor britanic și la București

Din septembrie 2015, pentru copiii cu vârste între 11 – 14 ani și 14 – 17 ani, Mara Study Turism desfășoară ateliere de teatru în engleză, scopul acestora fiind exersarea comunicării in limba engleză cu profesor vorbitor nativ de engleză, dezvoltarea personală prin activitățile specifice artei actorului, dobândirea ușurinței în comunicare, exprimarea liberă în fața audienței, înțelegerea limbajului trupului.

Nico Vaccari a studiat regia de teatru la faimosul conservator de teatru Drama Centre London, iar anul trecut, piesa Crime, scrisă și regizată de el a fost desemnată ca a doua cea mai bună piesă din România de către renumitul critic de teatru Iulia Popovici în ziarul “Adevărul”. În 2014, la Festivalul Internațional de Teatru de la Suceava, piesa Crime a câștigat premiul pentru cea mai bună piesă de teatru, cea mai bună regie și premiul pentru cel mai bun actor. Nico Vaccari, în calitatea sa de Co-artistic director al Teatrului Bezna, o companie de teatru recunoscută ca un militant activ împotriva inegalităților sociale, este implicat activ în viața teatrului independent românesc.

 MARA TRAVEL, înființată în 1990 printre primele agenții de turism private din România, a generat ulterior crearea grupului MARA TRAVEL GROUP. În 1997, a fost creat un departament specializat pe servicii de turism educațional: MARA STUDY TURISM.

 În 19 ani de turism educațional, Mara Study Turism împreună cu o serie de colaboratori externi a reușit să ofere programe educaționale „la cheie” pentru mai bine de 3500 de copii și tineri români. instituțiile de învățământ cu care colaborează agenția sunt răspândite în toată lumea: Marea Britanie, Irlanda, Austria, Franța, Germania, Elveția, Spania, Italia, SUA, Canada, China, Japonia, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă etc.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here