Un elev din Galați, pasionat de astronomie, a descoperit o nouă stea

0

Un adolescent de 16 ani din satul Schela, județul Galați, pasionat de astronomie, a descoperit o stea variabilă pe care a denumit-o „Schela V1”, după numele localităţii în care locuieşte, potrivit unui comunicat de presă remis de Complexul Muzeal de Științele Naturii din Galați.

Descoperirea făcută de Andrei Marian Stoian, elev la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi a fost făcută pe data de 3 ianuarie. Adolescencetul a reuşit acest lucru la Observatorul Astronomic din comuna Schela, pe care l-a amenjat cu ajutorul părinţilor şi al Primăriei din localitate.

Descoperirea stelei variabile Schela V1 este rezultatul unei serii de observaţii astronomice (survey fotometric) realizate în ultimele luni ale anului 2016. Aceste observaţii astronomice au fost realizate cu telescopul principal de tip Newton al observatorului astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 130mm f/5 şi camera CCD Atik 314L+.

elev-gatali-schela-stea
Ovidiu Tercu (coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi – staânga) şi Andrei Marian Stoian (dreapta)

M-am simţit mândru de mine şi m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu ştia. Având privilegiul de a numi steaua aşa cum am dorit eu, am preferat să o numesc „Schela” pentru că aşa am simţit, ca numele comunei mele să apară pe cer”,  a declarat Andrei-Marian Stoian.

Citeşte şi: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Schela V1 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, din constelaţia Auriga, a cărei variaţie este de ordinul orelor ca urmare a unor procese interne din interiorul stelei. Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile (International Variable Star Index), confirmându-se astfel descoperirea.

Pasionat de astronomie de la 9 ani 

Tânărul din Schela are pasiunea pentru astronomie din anul 2010, când a devenit membru al Astroclubului „Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” din Galaţi.

elev-gatali-schela-stea

Îndrumat de muzeograful Ovidiu Tercu, Andrei a pus bazele unui Observator Astronomic la Schela în anul 2013, care din luna noiembrie a aceluiaşi an deţine codul IAU-MPC L23, necesar pentru raportarea observaţiilor ştiinţifice la asteroizi şi comete, inclusiv asteroizi apropiaţi Pământului, unii dintre aceştia fiind incluşi în categoria asteroizilor potenţial periculoşi Pământului. Obţinerea codului MPC a fost posibilă în urma dotării Observatorului din Schela cu un telescop profesional obţinut prin intermediul unui proiect accesat de către Primăria Schela prin ONG Cerc Schela.

A treia stea descoperită de Andrei

Andrei-Marian Stoian nu este la prima performanţă de acest fel. În luna octombrie 2016, împreună cu muzeograful Ovidiu Tercu, la Observatorul Astronomic din Galaţi, a contribuit la descoperirea stelelor variabile Galaţi V8 şi Galaţi V9.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here