marți, 3 decembrie 2024

CELE MAI CITITE

Simboluri misterioase și nedescifrate: Posibila origine a celui mai vechi sistem de scriere din lume

Potrivit unui studiu publicat în revista Antiquity a Universității din Cambridge, cercetătorii au descoperit legături între precursorul celui mai vechi sistem de scriere din lume și desenele misterioase, complexe, create de sigilii cilindrice gravate, rulate pe tăblițe de lut acum aproximativ 6.000 de ani, relatează CNN.

Simboluri misterioase și nedescifrate

Cercetătorii consideră cuneiforma primul sistem de scriere, iar oamenii au folosit caracterele sale în formă de cuie pentru a inscripționa limbi străvechi, cum ar fi sumeriana, pe tăblițe de lut începând aproximativ cu anul 3.400 î.Hr.

Se crede că sistemul de scriere provine din Mesopotamia, regiunea în care s-a dezvoltat cea mai veche civilizație cunoscută din lume, care se află acum în Irakul de astăzi.

Înainte de apariția cuneiformei, a existat un sistem de scriere arhaic, numit proto-cuneiformă, care utiliza semne pictografice abstracte. Acesta a fost folosit pentru prima dată între 3.350 și 3.000 î.Hr. în orașul Uruk, situat în sudul Irakului de astăzi.

- Publicitate -

Descoperă și: Ce jocuri să faci cu copiii în weekend: Idei distractive pentru timpul împreună

Totuși, originile proto-cuneiformei au rămas neclare, iar multe dintre simbolurile sale rămân încă nedescifrate, conform CNN.

Analizând atent simbolurile proto-cuneiforme, cercetătorii au fost surprinși să descopere asemănări cu gravurile de pe sigiliile cilindrice inventate în Uruk în jurul anului 4.400 î.Hr., folosite pentru a imprima motive pe lut moale. Nu doar că unele dintre simboluri sunt identice, dar par, de asemenea, să transmită aceleași semnificații legate de tranzacțiile și comerțul din Antichitate.

De la contabilitate la scriere

Uruk, cunoscut astăzi sub numele de Warka, a fost unul dintre primele orașe apărute în Mesopotamia și a devenit un important centru cultural, influențând regiuni extinse, de la sud-vestul Iranului până în sud-estul Turciei.

- Publicitate -

Această metropolă antică a fost locul unde au fost inventate sigiliile cilindrice, folosite inițial în scopuri administrative. Meșteșugarii gravau desene pe cilindri, care erau apoi rulați pe lut umed pentru a transfera motivele. Într-o societate prealfabetizată, sigiliile jucau un rol esențial într-un sistem timpuriu de contabilitate, ajutând la urmărirea producției, depozitării și circulației bunurilor, precum culturile și textilele.

Autorii studiului sugerează că motivele de pe sigilii funcționau ca o formă primitivă de identificare a mărfurilor.

Pe lângă sigilii, sistemele contabile dezvoltate în mileniul al patrulea î.Hr. au inclus și etichete, tăblițe numerice, jetoane și bile de lut numite bullae, documentând astfel comerțul de bunuri.

Deși cercetătorii au bănuit de mult că proto-cuneiforma s-a dezvoltat din aceste practici contabile timpurii, nicio legătură clară nu explica tranziția. Spre deosebire de sigiliile cilindrice, sutele de semne iconografice proto-cuneiforme au fost descoperite doar pe tăblițele din sudul Irakului.

„Relația dintre sigiliile antice și inventarea scrierii în sud-vestul Asiei a fost recunoscută de mult, dar legătura specifică între motivele sigilare și formele semnelor a fost rar explorată”, a spus Ferrara. „Întrebarea noastră a fost: Au avut imaginile de pe sigilii un rol semnificativ în crearea primelor semne de scriere în regiune?”

Vezi mai multe detalii pe G4media

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE