Rusia trece la un sistem de educație „de interes național”. Studenții nu vor mai putea studia sau lucra în afară

1
Foto: agora.md

Rusia este pregătită să renunțe la acordul ce standardizează învățământul superior în Europa, astfel riscând ca studenții ruși să nu mai poată lucra în Europa, transmite The Moscow Times.

Ministrul rus al Științelor și Învățământului Superior, Valeri Falkov, a anunțat marți că statul va înlocui cadrul internațional recunoscut ca fiind Procesul Bologna cu un nou sistem făcut să îndeplinească „interesele naționale”.

„Sistemul Bologna ar trebui tratat ca o stare apusă”, a declarat Falkov pentru cotidianul de afaceri Kommersant, deși nu a indicat un interval de timp pentru ieșirea Rusiei din standardul european.

„Viitorul aparține propriului nostru sistem de educație unic, care ar trebuie bazat pe interesele economiei naționale și pe oportunitățile maxime pentru fiecare student”, a mai spus acesta.

Vezi și România datoare Agenţiei Spaţiale Europeane 60 de milioane de euro

Actualmente recunoscut în 49 de țări, Procesul Bologna a fost lansat în 1999 pentru a creea un standard universal de învățământ superior în Europa. Rusia a fost de acord cu procesul voluntar în 2003, înlocuind diplomele „de specialitate” din era sovietică cu un sistem de două niveluri de diplome de licență de patru ani și calificări opționale post-universitare de doi ani în 2009.

 

 

Sursa: digi24.ro

un comentariu

  1. […] Rusia este pregătită să renunțe la acordul ce standardizează învățământul superior în Europa, astfel riscând ca studenții ruși să nu mai poată lucra în Europa, transmite The Moscow Times. Ministrul rus al Științelor și Învățământului Superior, Valeri Falkov, a anunțat marți că statul va înlocui… Cititi mai multe aici: Rusia trece la un sistem de educație „de interes național”. Studenții nu vor mai putea studia… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here