Richard Stacey, Universitatea South Wales: „Am introdus o bursă pentru studenții din UE care reduce taxa la nivelul plătit de cei din UK”

3

Ca urmare a pandemiei, care s-a suprapus și cu momentul BREXIT, interesul pentru studiile în străinătate și mai ales în UK a avut de suferit. Marea Britanie, destinație de studiu preferată de tinerii români începe să se adapteze la noul context. PedagoTeca vă prezintă o serie de interviuri cu reprezentanți ai universităților din Marea Britanie, care ne vor spune cum s-au adaptat acestea la noul context, ce oferă tinerilor români și ce trebuie să facă aceștia pentru a studia în continuare la o universitate din Regatul Unit.

Interviu cu Richard Stacey, Regional Manager, Universitatea South Wales

 

Ce părere aveți despre studenții români? Cum se integrează aceștia în mediul universitar pe care îl reprezentați?

De mulți ani primim studenți din România la Universitatea din South Wales (USW). Aceștia, ca dealtfel toți studenții noștri, se bucură de un sentiment puternic al comunității în campusurile noastre și de oportunitatea de a experimenta viața din Marea Britanie, în timp ce studiază într-un mediu sigur, beneficiind în același timp de susținerea și resursele universității.

Către ce domenii de studiu se îndreaptă cei mai mulți studenți români?

Cei mai mulți studenți din România aleg să studieze la Universitatea South Wales cursuri în industria creativă sau inginerie. În același timp și cursurile de afaceri sunt populare printre studenții români.

Ce oportunități concrete oferă universitatea dumneavoastră studenților români?

Studenți din întreaga lume vin aici pentru o experiență educațională de cel mai înalt nivel, după absolvire putându-se angaja apoi peste tot în lume. A studia la o univeristate de prestigiu cum este South Wales reprezintă în primul rând o investiție în viitor, iar noi ne preocupăm ca această investiție să dea și roade. De aceea, toate cursurile și specializările noastre sunt concepute având în vedere oportunitățile existente pe piața muncii.

Pe lângă cunoștințele de specialitate în domeniul ales, partea practică, aplicată este foarte importantă pentru a fi pusă în aplicare la locul de muncă, imediat după absolvire. Deci, studenții nu primesc doar o simplă diplomă, ci și abilitățile practice de care au nevoie în viața reală pentru a avansa în carieră.

Ca urmare a Brexitului, studenții din UE nu mai sunt eligibili pentru statutul de taxă locală. Aveți o ofertă specială pentru studenții din UE sau trebuie să plătească taxe de nivel internațional?

La Universitatea South Wales am introdus o bursă pentru studenții din UE, care reduce taxa internațională și o aduce la același nivel cu cea plătită studenții din Marea Britanie.

Care este nivelul taxelor de studiu la South Wales?

Nivelul taxelor obișnuite ale cursurilor universitare pentru studenții internaționali sunt cuprinse între 13.500 GBP și 13.800 GBP. Însă, în prezent, se acordă automat această bursă studenților din UE, ceea ce reduce taxa plătibilă la 9.000 GBP în majoritatea cazurilor.

Ce strategii ați implementat în acest an universitar, ca urmare a pandemiei?

Bunăstarea, sănătatea și siguranța studenților și a personalului nostru sunt primordiale pentru noi, la South Wales. Astfel, ne-am adaptat situației și oferim o experiență de învățare combinată.

Asigurăm un raport între studiul online și cel fizic, cu respectarea măsurilor de distanțare socială, dar șu cu măsurile impuse de guvernul britanic. Studenții participă la prelegeri, ateliere și tutoriale practice prin diverse instrumente online, accesează și primesc în permanență asistență video sau prin e-mail de la corpul nostru profesoral.

Ce sfaturi îi puteți oferi unui tânăr din România care dorește să studieze în Marea Britanie și în special la instituția pe care o reprezentați?

Aș sfătui potențialii studenți să se gândească din timp la problemele practice ale studierii în Marea Britanie înainte de a depune o cerere. S-au schimbat foarte multe într-o perioadă scurtă de timp și, din păcate, există acum multe alte bariere, mai ales de ordin financiar. Însă puteți apela la sfaturile unui consultant educațional care vă poate îndruma în cunoștință de cauză, pentru că este specializat în așa ceva. De asemenea, puteți contacta și universitățile cu întrebări despre cazare, costuri de trai (care pot varia destul de mult de la oraș la oraș) și oportunități de lucru cu jumătate de normă.

Mai multe detalii despre studiile în Marea Britanie veți putea afla în cadrul târgului virutal educațional World Education Fair 18 februarie. Înscrierile și participarea se fac online aici

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here