Propunere legislativă: procesul de echivalare a diplomelor din străinătate ar putea deveni gratuit

0
studii_marea_britanie-străinătate

Mai mulţi deputaţi au iniţiat o propunere legislativă prin care procesul de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute în străinătate ar putea să devină gratuit pentru orice solicitant.

„Recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute în străinătate reprezintă procesul prin care România, ca stat şi ca naţiune, înţelege să valorifice cunoaşterea obţinută de persoanele care au absolvit studii în străinătate şi care doresc să vină sau să revină în ţară. Persoanele în cauză pot fi cetăţeni români sau cetăţeni ai altor state. Acest mecanism reprezintă, înainte de toate, o expresie a deschiderii şi diversităţii. Printre inconvenientele acestei proceduri se numără şi impunerea unei aşa-numite taxe de evaluare dosar în cuantum de 50 de lei”, se arată în expunerea de motive.

Citește și: Proiect de lege de la USR: opționalul „Educație pentru sănătate”

Deputații care au inițiat proiectul consideră că interesul statului de a încasa cei 50 de lei pentru evaluarea dosarului este net inferior interesului statului de a susţine o societate bazată pe cunoaştere, astfel că propun ca procesul de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute în străinătate să nu mai impună vreun cost financiar pentru solicitant.

Potrivit textului normativ, Ministerul Educaţiei Naţionale este entitatea care stabileşte modalităţile de recunoaştere şi de echivalare a studiilor, a diplomelor, a certificatelor şi a titlurilor ştiinţifice eliberate în străinătate, pe baza unor norme interne, fără a percepe vreo sumă de bani pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de vizarea şi de recunoaşterea actelor de studii.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here