Proiect de lege: Studenții angajați nu vor plăti taxe și impozite aferente contractului de muncă sau internship

3

Studenții până în 26 de ani nu vor mai plăti impozit pe venit dacă sunt angajați cu contract de muncă, ori prestează activități în baza unui contract de internship plătit, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat, relatează portaldeînvățământ.ro 

Prin proiectul legislativ propus, pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, se urmărește acordarea unor facilități persoanelor fizice rezidente ce nu depășesc vârsta de 26 de ani și care urmează cursuri universitare, care consta în exonerarea de la obligația de plată a taxelor și contribuțiilor prevăzute de Codul fiscal.
„Acordarea acestui beneficiu tinerilor ce nu depășesc vârsta de 26 de ani, care urmează concomitent cursuri universitare și sunt și remunerați în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de internship, ar reprezenta un mijloc de ajutorare a acestora la începutul carierei și ar restabili încrederea în organele și instituțiile statului. Totodată, prin aceste modificări legislative se urmărește și păstrarea forței de muncă în țară”, arată inițiatorii proiectului de lege.

Potrivit acestora, modificările legislative sunt corelate atât cu alte prevederi ale Codului fiscal care instituie facilități în sarcina persoanelor tinere, cât și cu dispozițiile art. 499 alin. (3) din Codul civil, potrivit cărora părinții sunt obligați să-l întrețină pe copilul devenit major, dacă aceste se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.

În prezent, explică inițiatorii proiectului legislativ, un student cu un venit brut minim pe economie de 2550 lei, beneficiază de un salariu net din suma de 1524 lei.

Ce propune modificarea legislativă

Modificarea legislativă propune scutirea tinerilor rezidenți ce nu depășesc vârsta de 26 de ani, care urmează cursuri universitare și sunt angajați în muncă sau prestează activități în baza unui contract de internship, de la obligația de plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate. Totodată, propunerea legislativă urmărește micșorarea cotei contribuției asigurărilor sociale, de la 25% la 10%.

Astfel, în urma acestor modificări legislative, aplicând exemplul anterior indicat, angajații care îndeplinesc condițiile cumulativ prevăzute de modificarea legislativă propusă, ar urma să încaseze în mod efectiv suma de 2295 lei, nu cea de 1524 lei.

Diferența este una considerabilă și ar reprezenta un real ajutor pentru persoanele tinere, care nu au experiența de muncă și se află în perioada acumulării cunoștințelor necesare exercitării unor activități lucrative, motiv pentru care sunt și remunerați avându-se în vedere și aceste criterii.

Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra în vigoare, el trebuie să treacă de Parlament și să meargă spre promulgare la Președintele României. 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here