Proiect de lege adoptat: Părinții singuri nu vor mai fi obligați la ture de noapte, pot lucra doar la dorința lor

1

Părinții singuri nu vor mai fi obligați să facă ture de noapte. Pot lucra doar dacă își doresc, transmite formațiunea politică USR printr-un comunicat de presă, conform informațiilor publicate de G4Media.ro, referindu-se la un proiect de lege adoptat la inițiativa lor.

Părinții singuri nu vor mai fi obligați la ture de noapte

Proiectul de lege inițiat de Silvia Dinică, senatoare USR, a fost votat favorabil în Camera Deputaților, for decizional, și merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Acest proiect vine în sprijinul părinților singuri care fac ture de noapte și nu au cu cine să-și lase copiii. Până acum, doar anumite categorii de persoane erau exceptate de la turele de noapte, transmite USR.

„Fără ture de noapte pentru părinții singuri! Proiectul depus de mine încă de anul trecut a primit votul final în Camera Deputaților și merge la promulgare la președintele Iohannis. În prezent, Codul muncii prevede dreptul de a decide dacă lucrează în ture de noapte doar în cazul femeilor gravide, al lăuzelor și al celor care alăptează, însă lista beneficiarilor se extinde. Potrivit legii, munca de noapte este definită ca activitatea desfășurată în intervalul orar 22:00 – 06:00. Sunt foarte multe cazuri în care părinții singuri nu au cu cine să-i lase pe cei mici. Nu toți au un bunic, o rudă sau o persoană apropiată pe care să se bazeze, iar o bonă este extrem de scumpă. Așa că de cele mai multe ori copiii ajung în grija unor persoane nepotrivite sau sunt lăsați singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau bețe în roate. Relația părinte-copil poate fi grav afectată de programul de noapte, părintele vine acasă după o tură obositoare și de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic”, a declarat Silvia Dinică, senatoare USR și inițiatoarea proiectului de lege”, mai arată comunicatul.

Descoperă și: Ce se întâmplă cu profesorii, educatorii și învățătorii cărora le este desfăcut contractul de muncă pe motive disciplinare

Motive pentru care turele de noapte ar trebui excluse

Motivele pentru care turele de noapte ar trebui excluse dacă părintele singur nu își exprimă disponibilitatea sunt, în opinia USR:

  • Siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă.
  • Posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte.
  • Dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale.
  • Impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

Sursa: G4media.ro

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here