Profesorii ies in strada! Miting pe 20 octombrie in Piata Victoriei

1

Profesorii vor ieși in Piata Victoriei la protestul din 20 octombrie, alături de polițiști și alți sindicaliști din sistemul bugetar, nemulțumiți că nu și-au primit nici până acum restanțele din 2017. Manifestația va avea loc joi, 20 octombrie, în fața sediului Guvernului.

Până la sfârșitul acestui an, cadrele didactice ar fi trebuit să primească, în medie, 130 de lei net, reprezentând diferențele salariale cuvenite, pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021. Însă sindicaliștii susțin că guvernanții vor să îi amâne pe profesori din nou, până în 2023.
„Va fi un miting în Piața Victoriei și apoi mergem către Piața Revoluției. Vine un moment T0 în care nu mai poate nimeni să îi stăpânească pe oameni și atunci Doamne Ferește de o revoltă națională, pe care nimeni nu o mai poate potoli”, a declarat Anton Hadar, președinte F.N.S „Alma Mater”, în exclusivitate la Antena 3 CNN.
La începutul acestui an, Guvernul a decis că profesorii să primească eșalonat, în următorii 5 ani, diferențele salariale cuvenite pentru perioada 2017-2021, plata sumelor făcându-se într-o singură tranșa pe an.

Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale ar fi trebuit să fie asigurate de la bugetul de stat

Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale ar fi trebuit să fie asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, astfel:
a) 5% din valoarea diferențelor salariale în primul an calendaristic
b) 10% în al doilea an calendaristic
c) 25% în al treilea an calendaristic
d) 25% în al patrulea an calendaristic
e) 35% în al cincilea an calendaristic.
La protestul din 20 octombrie vor participa inclusiv sindicatele din poliție și penitenciare, nemulțumite de salariile prea mici în comparație cu creșterile de prețuri și facturile mari la energie.

Ce se arată în comunicatul transmis de FSANP

”Romania se află în fața celei mai mari crize economice și sociale din ultimele decenii, care se agravează cu rapiditate în lipsa unor soluții adecvate ale decidenților politici. Prețurile la alimente și la bunurile de bază au explodat, în timp ce veniturile românilor au rămas pe loc.
Rata inflației a ajuns la două cifre și prevestește: falimente în lanț, creșterea șomajului și prăbușirea puterii de cumpărare a românilor, cu efecte catastrofale asupra calității vieții profesionale și personale a angajaților instituțiilor de forță ale statului, dar și a lucrătorilor din mediul privat.
Norma de hrană și norma de echipare ale angajaților din familia ocupațională apărare, ordine publică și securitate națională au rămas la valoarea anului 2009, iar salarizarea s-a blocat la nivelul anului 2020, cu mici creșteri în vara acestui an, care nu acoperă nici măcar inflația.
Lăsați la coada interesului politicienilor, polițiștii, militarii și polițiștii de penitenciare supraviețuiesc, nu trăiesc”, se arată în comunicatul transmis de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), respectiv Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

un comentariu

  1. […] Profesorii vor ieși in Piata Victoriei la protestul din 20 octombrie, alături de polițiști și alți sindicaliști din sistemul bugetar, nemulțumiți că nu și-au primit nici până acum restanțele din 2017. Manifestația va avea loc joi, 20 octombrie, în fața sediului Guvernului. Până la sfârșitul… Cititi mai multe aici: Profesorii ies in strada! Miting pe 20 octombrie in Piata Victoriei […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here