Probleme cu ușile pentru interior din lemn? Iată 3 situații pe care le poți remedia la tine acasă

1

Se spune că atunci când te muți în propria locuință este important să fii bun la toate: să știi să schimbi un bec, să bați un cui și să repari o ușă. Această zicală este cât se poate de adevărată, având în vedere că e o pierdere de timp să chemi un meseriaș pentru orice problemă minoră.

 

Astăzi discutăm despre cele mai comune probleme întâlnite la nivelul ușilor pentru interior și venim cu soluții în întâmpinarea ta. Ușile pentru interior din lemn, chiar dacă prezintă o durabilitate excelentă în timp, mai au nevoie din când în când de câte o revizie. Haide să vedem ce probleme ai putea să întâmpini la nivelul acestor usi pentru interior și cum le rezolvi cu ușurință.

 

1.    Ușa este dificil de închis și de deschis – ce trebuie să faci?

 

Potrivit experților în domeniu, atunci când ușa pentru interior este dificil de închis și/sau de deschis, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici dacă se suprapune perfect cu tocul ușii și dacă este paralelă cu acesta.

 

Acolo unde nu există o aliniere corectă, cel mai probabil ușa pentru interior va rămâne de multe ori înțepenită. Verifică dacă spațiul dintre ușă și toc este uniform. Ar trebui să existe un spațiu de 0.15 – 0.30 cm între ușă și cadru. Dacă nu există acest spațiu uniform, cel mai probabil feroneria s-a slăbit.

 

2.    Ușa nealiniată cu tocul – ce verific prima dată?

 

Dacă ușa ta nu se aliniază cu tocul, situație pe care am prezentat-o mai sus, începe să verifici balamalele. Se întâmplă ca acestea să se slăbească în timp, permițându-i ușii să se distanțeze de toc.

 

Verifică dacă feroneria este bine fixată pe toc și folosește o șurubelniță pentru a strânge toate șuruburile slăbite. Ai verificat aceste aspecte, însă ușa îți face în continuare probleme? Hai să vedem ce ai mai putea încerca.

 

3.    Schimbarea șuruburilor uzate și slăbite de la nivelul ușilor pentru interior

 

Dacă încă nu ai depistat problema pentru care ușa de interior îți face probleme la închidere și/sau deschidere, mai avem o soluție pentru tine. Dacă observi șuruburi care se învârt în gol fără să se strângă, cel mai probabil nici lemnul nu mai e de calitate în acea zonă. Cum ai putea remedia problema? Folosind o așchie de lemn și niște adeziv pentru lemn pentru a umple gaura. După ce s-a uscat complet, dă o nouă gaură cu bormașina.

 

Atenție! Ai grijă ca gaura să fie în același loc, altfel nu vei reuși să prinzi din nou balamaua în șuruburi.

 

4. Când este indicat să folosești o pană de reglaj pentru ușă?

 

Ușile tale pentru interior ar putea deveni nealiniate cu tocul în timp din cauza “așezării” ușilor. Asta le permite să se încline ușor, lucru ce îți poate provoca numeroase bătăi de cap.

 

Chiar dacă “așezarea” casei nu este o problemă structurală, ea poate fi cauza înțepenirii frustrante a ușilor. Pentru a rezolva acest impediment în funcționarea perfectă a ușilor pentru interior, ai putea folosi o pană în spatele balamalei inferioare pentru a îndrepta ușa în cadru.

 

Cum introduci pana în spatele balamalei inferioare? Ei bine, scoate șuruburile care țin balamaua inferioară de tocul ușii, pune pana în spatele locului în care balamaua se atașează de toc și apoi prinde din nou balamaua de tocul ușii.

 

În cazul în care distanța dintre toc și ușă nu îți permite să pui pene la balama, ai putea încerca să faci o lucrare ușoară de tâmplărie. Deschide și închide ușa de câteva ori pentru a vedea unde se umflă sau unde se freacă de toc. Folosește-te apoi de un creion pentru a marca zona problematică, apoi scoate ușa din balamale și așaz-o pe un banc de lucru.

 

Folosește-te de o rindea manuală și răzuiește ușor partea ce trebuie să se potrivească ca măsură, iar la final montează ușa la loc.

 

5. Inversarea balamalelor între ele – o altă metodă prin care poți repara o ușă înțepenită

 

În timp, balamaua superioară a ușii, cea responsabilă de suportul celei mai mari părți din greutatea ușii, se poate îndoi și desprinde puțin de toc. Dacă înlocuiești balamaua superioară cu cea inferioară poți contribui la remedierea completă a problemei.

 

Acestea sunt cele mai accesibile soluții pentru a elimina orice fel de problemă ai avea la nivelul ușii pentru interior.

 

 

un comentariu

  1. […] Se spune că atunci când te muți în propria locuință este important să fii bun la toate: să știi să schimbi un bec, să bați un cui și să repari o ușă. Această zicală este cât se poate de adevărată, având în vedere că e… Cititi mai multe aici: Probleme cu ușile pentru interior din lemn? Iată 3 situații pe care le poți remedia la tine acas… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here