Premiul Nobel pentru Economie 2019 a fost acordat economiștilor Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer, pentru munca lor în reducerea sărăciei la nivel mondial

0

 Premiul Nobel pentru Economie 2019 a fost acodat, luni, 14 octombrie, a fost acordat economiștilor Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer, “pentru abordarea lor experimentală în reducerea sărăcieiglobale”.

Studiile randomizate de control (RTC) care stau la baza activității lui Duflo, Banerjee și Kramer nu sunt lipsite de critici

Divizarea oamenilor în mod aleatoriu în grupuri este menită să permită cercetătorilor să schimbe o variabilă (asistență medicală gratuită, școli mai bine finanțate, plase de țânțari) și să vadă efectul.

Shialaja Fennell, lector principal la Centrul de Studii de Dezvoltare de la Universitatea Cambridge, avertizează că RTC-urile nu trebuie tratate ca fiind incotestabile.

„În acest context, contribuiția la dezvoltarea economiei este una extrem de importantă și recunoacută la nivel mondial. Cu toate acestea, este important de menționat că metodele experimentale, cum ar fi studiile controlate aleatoriu și experimentele naturale, tind să estimeze eficacitatea abstractă în loc de eficacitatea reală.

Diferența dintre aceste două tipuri de eficacitate apare datorită presupunerii false că un standard  de identificare perfectă este posibil din dovada obținută din experiment. Dovezile sunt luate apoi la valoarea nominală, fără a se ține seama de posibilitatea unor preocupări conceptuale sau etice. ”

Citește și: Nobel-ul pentru Medicină și cele 9 milioane de coroane suedeze merg la trei savanți care au cercetat relația dintre celule și oxigen

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here