Poliția Română – campanie de informare despre jocul „Balena Albastră”

0
„Balena Albastră”

Poliția Română a demarat campanie de informare împotriva jocului „Balena Albastră”, din cauza căruia cinci copii din Iași au ajuns la spital. Poliția atrage atenția celor care folosesc mediul online și recomandă prudență în contactul cu persoanele necunoscute de pe internet. Recomandările îi vizează, în primul rând, pe copii și tineri, cei mai vulnerabili în fața jocului.

„Există țări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Deși nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteți timorați sau amenințați de „prietenii” din mediul virtual, să căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități. Aveți mereu în atenție cu cine interacționați dumneavoastră sau cei dragi, pe rețele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observați persoane care și-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunțați autoritățile”, este mesajul Poliției Române.

Autoritățile atrag atenția că prieteniile făcute în mediul virtual sunt periculoase și recomandă prudență în oferirea datelor cu caracter personal.

„Fiți prudenți în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informații personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, școala la care învațați ori locul de muncă. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le și cunoașteți în realitate. În cazul în care persoane cu care comunicați pe internet vă jignesc, amenință, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conținut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău, anunțați apropiații și faceți o sesizare la Poliție”, transmite Poliția Română.

Recomandările autorităților vin în contextul popularizării acestui joc extrem de periculos care obligă tinerii să execute provocări stupide. În Rusia, cel puțin 130 de tineri s-au sinucis din cauza acestui joc.

„Balena Albastră” face victime și în România. Vineri, cinci copii din Iași au ajuns la terapie intensivă, după ce au jucat „Balena Albastră” la școală. Elevii au ajung la spital asfixiați, după ce au executat una din provocările jocului.

Citește și: Cinci elevi din Iași au fost internați după ce au jucat „Balena albastră”

În urmă cu câteva zile, în centrul Chișinăului, doi tineri au sărit de pe o clădire cu 17 etaje, ținându-se de mână. Se pare că și ei au căzut victime acestui joc sinistru.

Ce este „Balena Albastră” și cum se joacă

„Balena Albastră” este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au nu sunt simple și cele mai multe au implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte.

Administratorii le cer jucătorilor să realizeze fiecare sarcină cu atenție și să mențină secretul cu privire la acestea. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că și-au dus la îndeplinire obligațiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Partea cea mai sinistră e că în ultimul task al jocului le cere acestora să se sinucidă. Iar dacă reușesc să facă asta, atunci vor câștiga jocul; dacă nu, administratorii îi vor „ajuta” până vor reuși.

În Rusia, țara de origine a jocului, sunt în curs zeci de anchete ale sinuciderilor unor adolescenți.

Cine e tânărul care a inventat jocul „Balena Albastră”

Un bărbat, pe numele Filip Budeikin, care se crede că ar fi în spatele acestui joc a fost arestat la finalul lunii februarie, iar spusele sale ne șochează. Acesta își recunoaște vina și conștientizează că este responsabil de moartea a 17 tineri, menționând cu seninătate că victimele „au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here