Pasul Tihuţa, noul loc de studiat pentru tineri

0

Pasul Tihuţa, cunoscut şi ca Pasul Bârgău, este locul principal de trecere dintre Bistriţa-Năsăud şi Suceava. Aici, de mai bine de cinci ani, într-un loc de vis, întins pe câteva hectare de teren, mii de copii primesc lecţii de mediu chiar din mijlocul naturii.

Proiectul  “Pădurea Pedagogică” a fost lansat în 2011 de către Asociaţia Socială Tăşuleasa din Bistriţa Năsăud împreună cu primăria localităţii Piatra Fântânele. De când a fost demarat acest proiect s-a bucurat de un real succes printre copiii din toată ţara.

Se consideră că 30% din educația unui adolescent, a unui copil este familia, 30% este sistemul formal, cu toată curricula lui, 10% îi dă Doamne-Doamne sau biogeneza, și mai este 30% care este obținut prin organizațiile neguvernamentale, echipa de fotbal, gașca de la bloc ș.a.m.d. Deci, în dezvoltarea unui copil, 30% este loc liber și acolo trebuie să avem grijă cu ce îl umplem. Dacă ar fi mai multe organizații care ar lucra cu ei, și cred că am fost sursă de inspirație pentru multe alte organizații, am avea mult mai puține probleme cu adolescenții„, spune Alin, reprezentant Tăşuleasa Social, spune celor de la Agerpres.

Pe lângă expediţiile făcute în natură, grupurile de copii se mai pot bucura şi de micul parc dendrologic, unde cei mici pot învăţa arborii, plantele şi animalele, prin diferite jocuri. Principalul punct de attihutaracţie al zonei, chiar şi pentru cei mari, este castelul lui “Dracula”, din romanul lui Bram Stoker. Tot aici găsim diferite puncte de atracţie pentru copii, cum ar fi parcul de distracţie, loc unde se pot face căţărări supravegheate sau plimbări cu tiroliana.

Şi anul acesta au fost prezenţi la “cursurile de mediu” peste 700 de copii, iar în anii precedenţi alţi 3000 s-au bucurat de frumuseţea naturii din aceste locuri. Interesant e faptul că mai bine de 30% dintre ei erau străini.

Citeşte şi despre Taberele educaționale, tot mai căutată de părinții români pentru vacanțele copiilor

Copiii, când vin aici, noi facem niște reguli și încercăm să le explicăm că nu este o tabără, aici nu se pune pastă de dinți pe clanță, aici am venit să învățăm niște lucruri și să le dăm mai departe fraților, prietenilor, să îi învățăm să nu arunce gunoaie, să păstreze mediul curat. (…) Natura este frumoasă dacă este curată„, povesteşte Ştefan, voluntar Tăşuleasa.

Despre Pasul Tihuţa

Pasul Tihuţa face legătura între Moldova şi Transilvania. Este traversat de drumurile europenpasul-tihutae E58 şi E676, care se situează la o altitudine de 1227 m, în S-E Munţilor Bârgău. În apropiere, se află Munţii Rodnei, Munţii Călimani şi Suhard, o zonă recunoscută pentru gradul de dificultate de trecere rutieră. Totuşi, zona este împânzită de cabane unde turiştii pot poposi chiar şi iarna.

Deşi nu sunt aşa populare staţiunile din zona Pasul Tihuţa, acestea oferă turiştilor alternative extraordinare de petrecere a timpului liber.

Dacă vrei să fii şi tu voluntar, aplică acum Fii voluntar pentru copiii din centrele de plasament

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here