Oficial legea în care elevii au acces liber în curtea școlii după ore și în vacanțe a fost promulgată. Școlile trebuie să modifice regulamentul până în mai

2

Școlile trebuie să pună spațiile și terenurile de sport la dispoziția comunităților locale, astfel copii să le poată folosi, gratuit, după orele de curs dar și în vacanțe. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 4 ianuarie 2023 și publicată în Monitorul Oficial. 

Potrivit legii, școlile au la dispoziție 120 de zile să își modifice regulamentele de funcționare, astfel încât să poată permite accesul liber la terenurile de sport din curtea școlii, după program.

De asemenea, școlile sunt obligate să stabilească și orarul de acces, după încheierea cursurilor și în zilele libere, precum și afișarea acestuia la un loc vizibil dar și afișarea orarului pe Internet.

„Art. II. – În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi toate unitățile de învățământ vor introduce în regulamentele actuale de funcționare prevederi legate de acces și de modul de utilizare al spațiilor și terenurilor de sport aflate în folosința acestora, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare și le vor afișa la exterior într-un loc vizibil, precum și pe pagina de internet, acolo unde este cazul”.

Vă reamintim că proiectul a fost depus de USR în iunie 2022, după ce o primă lege cu obiect similar a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituțională.

Citește și: Proiectul adoptat din nou de Parlament: Acces liber la terenurile de sport din curtea școlii, după program

„Ca urmare, porțile școlilor au rămas închise cu lacătul și milioane de copii au fost forțați să se joace în continuare printre mașini, în locuri periculoase”, anunța USR.

Dacă va fi promulgată, accesul în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ va fi permis și gratuit tuturor copiilor și tinerilor cu vârsta peste 18 ani care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional.

„Intre riscurile obezității infantile, lipsa infrastructurii sportive publice și dependența dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opțiunea desfășurării unor activități recreative în condiții de siguranță și, pe cât posibil, cât mai aproape de casă. Curtea școlii este locul ideal pentru a oferi copiilor șansa de a se îndrăgosti de sport și mișcare. Curtea școlii este șansa unei copilării sănătoase. Salut susținerea colegilor parlamentari și solicit directorilor de școli și autorităților locale să găsească voința și resursele necesare pentru a permite copiilor accesul gratuit pe terenul de sport din curtea școlii cu aceeași bunăvoință cu care găsesc soluții atunci când închiriază contra cost sala de sport din școală”, declară deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul legii.
Sursa: portalînvățământ.ro

2 comentarii

  1. […] Școlile trebuie să pună spațiile și terenurile de sport la dispoziția comunităților locale, astfel copii să le poată folosi, gratuit, după orele de curs dar și în vacanțe. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 4 ianuarie 2023 și publicată în Monitorul Oficial. … Cititi mai multe aici: Oficial legea în care elevii au acces liber în curtea școlii după ore și în vacanțe a fost pr… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here