O educatoare din Ploiești iubește pictura și o consideră mângâierea sufletului său

0

Doamna educatoare Maria Cojocaru îi introduce pe cei mici în misterioasa lume a picturii, învăţându-i să iubească arta şi frumosul.

Este educatoare de 41 de ani şi îndrăgeşte copiii mai mult decât orice:

„Eu nu am lucrat cu cei mici doar ca să am un loc de muncă. Mi-au plăcut dintotdeauna copiii şi am considerat că una dintre datoriile mele este să le insuflu sensibilitate pentru tot ce este frumos.

Cultivând dragostea pentru frumos, parcă te înalţi şi pe tine la un alt nivel de gândire şi de trăire”, spune Maria Cojocaru.

De aici a plecat şi ideea de a colecţiona revistele „Mari pictori” care au apărut în ediţie retipărită prin anii 2000.

„M-am gândit că aceste colecţii vor avea un efect deosebit asupra copiilor.

Chiar dacă ei sunt micuţi şi nu înţeleg mare lucru, în momentul în care le arătam tablouri ale pictorilor renumiţi, deveneau dintr-odată curioşi şi erau ca albinele la stupul de miere.

Nici nu apucam să răspund la toate întrebările pe care le puneau”.

Are colecţiile complete, iar teamă să nu rămână fără vreun număr, ultimele 60 de numere ale colecţiei care are peste 100 de exemplare le-a comandat direct la editură. „Atunci când încep să colecţionez ceva, îmi place să am colecţia completă.

Atunci când a apărut Michelangelo Buonarroti şi Leonardo da Vinci, pentru că era cererea foarte mare nu am mai apucat să le cumpăr de la chioşc.

Le-am luat de la o colegă şi le-am tras la xerox. Ulterior, am făcut rost şi de aceste exemplare”.

Doamna educatoare nu s-a oprit aici. A continuat să achiziţioneze colecţiile de la Art Gallery, iar ulterior pe cele de la Adevărul.

„Chiar dacă era vorba tot despre pictori, nu am putut rezista să nu cumpăr şi colecţia Art Gallery.

Acestea m-au atras mai mult pentru că aveau la fiecare număr şi câte un tablou reprezentativ.

După aceea, când am confruntat colecţiile, mi-am dat seama că pictorii nu coincid decât cu excepţia câtorva nume mai importante”.

Maria Cojocaru nu a rămas indiferentă nici la colecţia „Pictori de geniu” şi „Marile muzee ale lumii” de la Adevărul.

Călătoreşte cu ochii minţii „Chiar dacă biblioteca este neîncăpătorare, am reorganizat cărţile pe care le aveam, le-am aranjat în spate pe cele mai vechi, iar albumele de la Adevărul le-am aşezat în faţă”.

Deşi nu a citit toate albumele pe care le-a colecţionat, Maria Cojocaru spune că se bucură în fiecare zi de acestea.

„Cu ochii minţii am vizitat muzee şi m-am bucurat de minunăţia tablourilor din reviste.

Oricât de încrâncenat ai fi, nu se poate să nu te impresioneze ce vezi în aceste reviste.

Parcă priveşti cu alţi ochi lumea, este ca o terapie pentru suflet”.

Câteva întrebări și răspunsuri, cu doamna educatoare Maria Cojocaru:

Vreţi să vindeţi colecţiile pe care le aveţi?

„Aşa îmi doream pentru că nu mai am loc de ele prin casă, dar acum dacă mă gândesc mai bine nu cred că o să le mai vând. Simt că mi-aş vinde din bucuria sufletului.”

Ce pictor vă place cel mai mult?

„Mi-a plăcut foarte mult Claude Monet. Pentru clasici am aceleaşi trăiri, ce e mai modern parcă nu se potrivete sufletului meu. Eu sunt şi o fire mai romantică.”

Ce vă place?

„Îmi place să citesc şi mă relaxez ascultând muzică clasică. Îmi plac plimbările la munte, în natură, unde pot respira aer curat. Îmi amintesc cu nostalgie de coloniile în care mergeam alături de copii la Buşteni”.

Ce nu vă place?

„Mă deranjează minciuna, falsitatea şi neseriozitatea unor oameni. Întotdeauna am crezut că este mai bine să spui adevărul în faţă chiar dacă acesta ar putea să nu convină unora. În viaţă, au fost situaţii când am fost nevoită să fac şi ceea ce nu mi-a plăcut”.

Profilul doamnei educatoare Maria Cojocaru: s-a născut pe data de 1 octombrie 1955 în satul Frasinu din judeţul Dâmboviţa și a absolvit Universitatea Petrol Gaze Ploieşti, Facultatea de Litere şi Ştiinţe. Este de profesie profesor învăţământ preşcolar, este căsătorită și are un băiat.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here