Noul an școlar nu are nimic ”bătut în cuie” spun guvernanții

0
an scolar, scoala

Începerea noului an școlar este o necesitate, iar problemele care au apărut mai pot fi rezolvate pe parcurs, dă asigurări premierul Ludovic Orban. Guvernanții admit că nimic nu este bătut în cuie, pentru că totul se poate schimba în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19. Opoziția consideră însă că guvernul a ratat organizarea anului școlar și cere ca ministrul Monica Anisie să fie demisă.

Părinții să aibă încredere! Acesta este mesajul pe care Guvernul îl transmite pe mai multe voci ,în ajun de începere a anului școlar. Premierul Ludovic Orban admite că mai sunt probleme și că vor apărea și altele pe parcurs, dar dă asigurări că se vor caută soluții.

Și ministrul Educației recunoaște că modul în care se va desfășura anul școlar este imprevizibil.

Avertismentul pentru profesori vine din Italia: 13.000 de angajați din învățământ, infectați cu Coronavirus

În premieră, în acest an, politicienii nu vor mai participa la deschiderea anului școlar, în condițiile în care festivitățile obișnuite în astfel de ocazii au fost interzise.

Deputații și-au păstrat totuși obiceiul de a lucra în teritoriu în prima zi de școală, în timp ce, pe lângă programul în teritoriu, senatorii au prevăzut și unele activități on-line chiar la sediul Senatului.

Sălile de clasă pot și dotate cu purificatoare

2,8 milioane de elevi sunt așteptați la cursuri.

Pe lângă grija lecțiilor și emoțiile unui nou început, părinții au fost nevoiți să le explice copiilor că la școală poate însemna anul acesta și statul acasă. Sau prin rotație. În funcție de scenariu.

În Capitală, peste 200 de mii de copii, se vor împrieteni în noul an școlar mai cu seama cu tehnologia, pentru că mulți vor face parte din prima generație în care învățământul online devine o realitate.

Cei care au norocul să între în clase, de luni, o fac după maraton. Unul în care în tradiția învățământului românesc, autoritățile au apelat la părinți pe ultima sută de metri că totul să fie gata la timp. Așa s-au montant în multe școli separatoarele, s-a făcut curat și s-au pregătit în bănci manualele.

Un astfel de scenariu, în care doar preșcolarii, elevii din învățământul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a vor merge la școală se va repetă în aproape 5000 de unități de învățământ. Cei mai mulți elevi însă vor merge la școală.

Școală online vs. școala față în față, cum luăm decizia

În alte peste 238 de unități de învățământ se va aplica scenariul roșu – în care totul se va preda online. Cifrele sunt însă doar imaginea de moment a haosului din sistem. În București de exemplu, alte două școli vor începe anul în scenariul roșu.

Emoțiilor ținute sub măști de elevi și profesori li se vor adaugă cele pentru respectarea regulilor.

Cu mască, respectarea distanței și dezinfectarea mâinilor și un pic de curaj, specialiștii spun că totul va fi depășit cu bine. Este mai ușor ,ce-i drept, în locurile în care s-au implementat și soluții creative.

În noul an școlar, peste 2,8 milioane de elevi sunt așteptați la cursuri.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here