Protest al părinților pentru o școală din Bistrița Năsăud

0
Protest al părinților în nepos, Bistrița Năsăud

Peste 60 de părinţi ai elevilor din satul Nepos, judeţul Bistriţa-Năsăud, au organizat ieri un protest în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de faptul că şcoala îşi va pierde statutul juridic. Pentru a întări acțiunea lor, aceștia au hotărât să nu-și lase copiii să participe la cursuri, conform Mediafax.

Părinţii sunt nemulțumiți de faptul că începând cu anul şcolar 2017 – 2018 şcoala din localitate riscă să își piardă personalitatea juridică.

Nu cerem ceva extraordinar. Facem un apel la normalitate. Normalitate însemnând o şcoală cu personalitate juridică, cu autoritate în şcoală, cu un corp didactic pe măsură nu trimis din altă parte, cu nişte fonduri ale şcolii venite prin copiii care sunt parte în şcoală, administrate de către şcoala din Nepos, cu autoritate în şcoală şi cu nu haos provocat probabil de povara de a administra încă şcoală care se desfăşoară în două corpuri. Vorbim de aproape 260 de copii (…). Nu înţelegem cum un ordin de ministru bate o lege. Iar avem o mică problemă aici. Vrem doar să cerem ajutorul instituţiilor abilitate să ne ajute să păstrăm ceea ce ni se pare că a fucţionat foarte bine. Ceea ce putem susţine la Nepos, şi cu date clare, este faptul că demografic stăm bine (…). Cred că dacă am pierde acum dreptul acesta nu s-ar mai întoarce în viitorul foarte apropiat”, a declarat Marcel Buta, reprezentantul părinţilor în Consiliul de Administraţie al şcolii din Nepos, pentru sursa citată.

Acesta susține că elevii nu vor reveni la cursuri până când părinții nu vor primi un răspuns afirmativ pentru solicitarea lor.

Atitudinea autorităților față de protest

După cum notează publicația Bistrițeanul, părinții au înaintat subprefectului Terente Cuiu o petiție semnată de 203 părinți, după cum acesta le-a solicitat vineri, când a avut loc un prim val al protestului:

„În urma depunerii petiţiei noi o să analizăm legalitatea acesteia, o să analizăm deciziile care urmează să le ia Inspectoratul Şcolar în baza legii şi în momentul în care totul este în regulă şi nu există alte soluţii, având în vedere complexitatea situaţiei de la Nepos, care este o comunitate foarte mare, mai mare decât multe comune din judeţ, o să trimitem acea petiţie şi ministerului pentru a se găsi soluţii. Sigur este devreme încă, abia la 1 septembrie se pune problema de a rămâne fără personalitate juridică, până atunci funcţionează în parametri normali”, a declarat jurnaliştilor subprefectul Terente Ciui.

Citește și: Ioan Vulpescu: Societatea românească experimentează sinucigaș abandonarea culturii

În demersul lor, părinții sunt susținuți și de conducerea comunei – pentru că nici primarul, nici viceprimarul nu sunt de acord cu desființarea școlii, scrie Bistrițeanul. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin că părinţii care nu îşi trimit copiii la şcoală nu pot fi sancţionaţi, însă elevii se vor alege cu absenţe.

Ordinul care a provocat protestul părinților

Actul de la care a pornit nemulțumirea părinților este Ordinul Ministrului Educaţie numărul 5777, emis în luna noiembrie 2016, care impune inspectoratelor şcolare din întreaga ţară să desfiinţeze personalitatea juridică a tuturor şcolilor în care numărul copiilor este sub 300. Conform Ordinului 577-2016 prin care s-a aprobat metodologia reţelei şcolare pentru anul 2017 – 2018, două şcoli din Bistriţa-Năsăud îşi pierd personalitatea juridică, cele din satul Nepoş şi din satul Dumitriţa.

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here