Da, interesant subiect, foarte discutabil, mai ales aunci când vorbim despre muzica clasică, o să-l mai abordăm şi cu alte ocazii şi într-un mod mult mai elaborat cu siguranţă, acum însă, vreau să vă arăt ca se mai scrie muzică frumoasă şi în zilele noastre.
Citiți și Despre stele și destin de om, profesor și muzician
Este foarte interesant de observat cum astăzi unii compozitori scriu lucrări care nu ajung niciodată să fie cunoscute sau iubite de public, deoarece se încorsetează în regulile acestei perioade moderne, în care nimic nu pare să mai aibă vreun scop sau vreo continuitate.
Citiți mai multe AICI
În zilele noastre muzica parcă îşi pierde din frumuseţe şi în loc să îl bucure pe om şi să fie destinată sufletului, ajunge să fie un simplu joc de note şi armonii care mai de care mai ciudate.
La fel cum afirma şi Wolfgang Amadeus Mozart: „Cum pasiunile care sunt violente, sau nu, nu trebuie exprimate niciodată până la dezgust, muzica, chiar în situaţia cea mai teribilă, nu trebuie niciodată să ofenseze urechea, ci să o încânte, şi în fine, să rămână mereu muzică.”
Şi în ultimii ani s-au scris şi încă se scriu foarte multe lucrări frumoase chiar şi atonale fiind sau modale. Însă, totul ţine de modul în care gândeşte acel compozitor şi scopul pentru care compune acea muzică.
Muzica clasică te determină să apeși butonul REPLAY
Așadar, nu poate decât să mă bucure momentul în care mai găsesc câte o lucrare contemporană clasică (indiferent de scopul acesteia: muzică pentru film, muzică pentru un main theme-ul unui joc, muzică de Crăciun sau clasicile pagini muzicale scrise pentru instrumente solo sau pentru un ansamblu de instrumente) care reuşeşte să mă determine să apăs butonul REPLAY. Toată stima!
O să revin cu mai multe lucrări interesante în articolul următor.
SEBASTIAN ANDRONE
TONI NIŢĂ
TONI NIŢĂ
PAUL ISAILA
PASCAL BENTOIU
Scris de Andreea Dragu