Muzeul Naţional de Istorie a României – 50 de ani; proiecte virtuale, expoziţii, ateliere pentru copii

1
Foto: Muzeul Național de Istorie a României/Facebook.com

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) aniversează 50 de ani de activitate (1972 -2022) printr-o serie de evenimente culturale ce vor avea loc în luna mai, printre acestea numărându-se lansarea paginii web „MNIR 50”, vernisajul unei expoziţii şi lansarea unui nou album, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES.

Începând de vineri, publicul este invitat să descopere, prin intermediul proiectului virtual „MNIR 50”, disponibil pe site-ul muzeului, https://www.mnir.ro/, o serie de informaţii privind istoria muzeului, dar şi a clădirii care îl adăposteşte, documente referitoare la înfiinţarea instituţiei, fotografii de arhivă şi afişe ale evenimentelor pe care muzeul le-a organizat sau la care a participat în cei 50 de ani de existenţă.

De asemenea, publicul va putea beneficia de o incursiune virtuală în colecţiile muzeului, pentru a (re)descoperi proiectele MNIR online, precum şi o călătorie inedită prin 50 de castre identificate pe frontierele romane din România.

Până sâmbătă, cei mai mici dintre vizitatori sunt invitaţi să sărbătorească 50 de ani de la deschiderea oficială a MNIR prin intermediul discuţiilor, jocurilor şi activităţilor practice. Aceştia vor putea să descopere povestea „Gânditorului” de la Cernavodă, renumita statuetă preistorică, simbol al MNIR, în cadrul a două tipuri de ateliere educative şi de creaţie – „Descoperă povestea Gânditorului!” şi „Povestea Gânditorului, în benzi desenate”.

Pe 12 mai va avea loc vernisajul expoziţiei „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute” în cadrul proiectului european „e-Peisajele Arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale din regiunea Dunării” („Danube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region”).

Vezi și Program educațional despre industria blockchain organizat de ASE București și Stakeborg

Potrivit organizatorilor, expoziţia reprezintă o premieră pentru Muzeul Naţional de Istorie a României, fiind pentru prima dată când sunt utilizate noi tehnici de tip VR – realitate virtuală şi AR – realitate augmentată într-un asemenea demers muzeografic. Au fost alese două situri reprezentative: necropola de incineraţie din epoca bronzului de la Cîrna (judeţul Dolj) şi cetatea romano-bizantină de la Nufăru (judeţul Tulcea).

Pe 14 mai este celebrată „Noaptea Muzeelor” cu reconstituiri istorico-militare, ateliere educative şi momente artistice.

Seria de activităţi dedicate împlinirii a 50 de ani de la deschiderea oficială a Muzeului Naţional de Istorie a României continuă cu deschiderea micro-expoziţiei care-l omagiază pe Ion Heliade Rădulescu la împlinirea a 220 de ani de la naştere şi 150 de ani de la moarte; inaugurarea expoziţiei „De la diligenţă la clasor”, care prezintă lumea fascinantă a timbrelor, de la povestea primelor mărci poştale până la pasiunea unor întregi generaţii; lansarea în parteneriat cu editura Corint a cărţii „Prin cafenelele din Micul Paris”, a cărei autor este istoricul Maria Magdalena Ioniţă.

 

un comentariu

  1. […] Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) aniversează 50 de ani de activitate (1972 -2022) printr-o serie de evenimente culturale ce vor avea loc în luna mai, printre acestea numărându-se lansarea paginii web „MNIR 50”, vernisajul unei expoziţii şi lansarea unui nou album, informează un… Cititi mai multe aici: Muzeul Naţional de Istorie a României – 50 de ani; proiecte virtuale, expoziţii, ateliere pentr… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here