Mircea Dumitru: „inspectorii școlari generali de la București și Bacău (…) au refuzat să numească directorii, în așteptarea schimbării de la partid”

0

Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, acuză că inspectorii școlari generali din București și Bacău au amânat numirea de directori în unele instituții de învățământ, așteptând mai întâi schimbările la nivelul conducerii statului în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook. Mai mult, el afirmă că în acest moment se fac presiuni asupra unor directori numiți în funcție în urma concursului pentru a-i determina să părăsească postul. Reacția lui Mircea Dumitru a apărut ca urmare a derogării de la Metodologia pentru ocuparea funcțiilor de director semnate de noul ministru, Pavel Năstase.

PUB: Consultă pe eMAG librăria virtuală, unde găsești titlurile potrivite pentru interesele tale

„Am spus, de fiecare dată când am fost întrebat, că directorul de școală trebuie să fie un exemplu nu doar de profesionalism, ci și de conduită. El este un lider care poartă pe umeri responsabilitatea unei institutii a cărei vocație este educarea. Am spus că nu va exista nicio școală care să rămână fără director, în urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar excepțiile, analizate de la caz la caz și decise în consecință”, scrie Mircea Dumitru.

Mircea Dumitru: „orice idee de competiție, competențe, meritocrație, valoare este manipulată brutal”

„Acum văd că excepția a fost transformată în regulă și orice idee de competiție, competențe, meritocrație, valoare este manipulată brutal. Derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepționale, bine întemeiate și oferită nominal, a ajuns text de metodologie”, mai afirmă el.

PUB: Consultă pe eMAG librăria virtuală, unde găsești titlurile potrivite pentru interesele tale

Mircea Dumitru: „inspectorii școlari generali de la București și Bacău (…) au refuzat să numească directorii, în așteptarea schimbării de la partid”

„Se vorbește despre un număr de peste 650 de posturi de director și director adjunct care ar fi rămase neocupate în urma concursului și care, spun cei de la Educație, ar trebui să fie atribuite acelorași persoane aflate în funcție. Să rămânem fideli adevărului și să spunem că nimeni nu vorbește astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii școlari generali de la București și Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună știință metodologia și au refuzat să numească directorii, în așteptarea schimbării de la partid. Nimeni nu vorbește că cele peste 650 de situații unde ar fi nevoie de numirea acelorași persoane sunt, de fapt, cu puțin peste 350, dacă scădem cele două județe unde inspectorii au așteptat schimbarea de la partid și nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori. Poate că situația de facto ar arăta un număr mult redus al excepțiilor invocate, dacă ar fi existat o preocupare reală pentru respectarea regulilor la nivelul județelor”, mai scrie fostul ministru.

PUB: Consultă pe eMAG librăria virtuală, unde găsești titlurile potrivite pentru interesele tale

În continuare el vorbește despre demersul pe care l-a făcut cu privire la sesizările legate de aceste cazuri:

„Când am fost sesizat de neregulile de la București, am semnat, în 29 decembrie, ordinul pentru cercetarea disciplinară a inspectorului școlar al Municipiului București. S-a așternut liniștea peste asta”.

Mircea Dumitru: „Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunța la post”

„Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunța la post, astfel încât să poată fi numiți cei de dinaintea lor. Acestora, și numai lor, le transmit că nu trebuie să renunțe la munca și efortul depuse, la proiectele pe care și le-au făcut pentru școală și că, mai ales, demnitatea personală și curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor și elevilor, deopotrivă, cu toate celelalte conținuturi științifice”.

Citește și: Educația în Roma Antică: formarea unui bun cetățean

Întors la catedra Facultății de Filosofie din cadrul Universității București după încheierea mandatului de ministru, Mircea Dumitru afirmă că atât calitatea de fost ministru dar, mai ales, cea de profesor îl determină să facă astfel de sesizări publice, deoarece trebuie să facă „tot ce îmi stă în putință pentru ca elevii sau tinerii studenți să cunoască onoarea, corectitudinea și adevărul”.

PUB: Consultă pe eMAG librăria virtuală, unde găsești titlurile potrivite pentru interesele tale

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here