Vineri Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop s-a întâlnit la Baia Mare cu o parte dintre directorii unităților de învățământ preuniversitar din județul Maramureș.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, în cadrul întâlnirii, ministru Pop anunțat intenția Guvernului de a acorda educației, în 2018, un buget substanțial majorat, accentuând în context că inclusiv rectificarea bugetară din luna noiembrie va fi pozitivă pentru sistemul de învățământ.
„Vom avea în această lună o rectificare bugetară pozitivă, vom plăti banii prevăzuți de sentințele judecătorești, nu sunt probleme cu plata salariilor, iar proiectul de buget al educației pentru anul viitor va fi cel mai mare din ultimii 10 ani”, a declarat ministrul Educației. Acesta a mai informat că o preocupare importantă a Ministerului Educaţiei Naţionale este modificarea legislației privind finanțarea, astfel încât fondurile pentru cheltuielile de personal să fie transmise de la minister, prin inspectoratele școlare județene/ISMB, direct unităților de învățământ, precizează sursa citată.
Citește și: MEN a inițiat o consultare publică privind tipărirea manualelor școlare
În același timp, Lviu Pop a anunțat că săptămâna viitoate va fi lansat proiectul „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED), în cadrul căruia va fi asigurată abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice (15.000 din învățământul primar si 40.000 din învățământul gimnazial) în vederea unei abordări metodologice centrate pe competențe-cheie, în acord cu noul curriculum.
Intervențiile participanților au vizat în special proiectele și inițiativele aflate pe agenda curentă a MEN (legea manualului școlar, auxiliarele didactice, înființarea rețelelor de resurse educaționale deschise – RED, consultările privind rolul temelor pentru acasă și tipărirea manualelor școlare pentru învățământul primar și gimnazial), dar și propuneri de amendare/modificare a Legii Educației sau a legislației subsecvente (metodologii, regulamente etc.).
De asemenea, ministrul a declrat că urmează ca la nivelul ministerului să fie efectuată o evaluare a programelor școlare pe baza unor chestionare pentru elevi, profesori și părinți, lansate deja în școli.
„Facem evaluarea programelor școlare, deja am elaborat cele două chestionare, unul pentru temele elevilor. I-am rugat pe toți părinții, elevii și profesorii să ne răspundă la acest chestionar, iar de ieri ( joi-n.r.) am pus în dezbatere, în completarea acelui chestionar cu privire la manualele pe care și le doresc părinții, elevii și cadrele didactice în contextul în care săptămâna viitoare, prin Editura Didactică și Pedagogică, vom lansa competiția între manuale, între autorii de manuale, pentru clasele I-a și a II-a, și a VI-a, ceea ce nu s-a licitat pentru clasele a IV-a și a V-a“, a declarat Liviu Pop, citat de Agerpres.
De asemenea, a fost în discuție programul cornul și laptele, despre care ministrul Pop a admis că este nevoie de schimbarea legislației care-l vizează, deoarece există frecvent probeleme în livrarea produselor către unitățile școlare, situație pe care a comparat-o cu cea a întârzierii manualelor școlare.
Vizita ministrului în județul Maramureș a continuat sâmbătă, 11 noiembrie la trei unități de învățământ preuniversitar din Sighetu Marmației: Școala Gimnazială nr. 10, Școala Gimnazială „George Coșbuc” și Colegiul Național „Dragoș Vodă”. Pe tot parcursul deplasării, ministrul Liviu Marian Pop a fost însoțit de primarul și viceprimarul orașului și de reprezentanții ISJ Maramureș.