Ministrul Educației anunță: Studenții nu mai primesc gratuitate la călătoriile cu trenul

2

Ministerul Educației nu ia în calcul să le ofere studenților gratuitate la călătoriile cu trenul, nici să majoreze subvenția acordată lor pentru transportul feroviar intern. Reprezentanții studenților susțin că măsura este discriminatorie, scrie portalînvățământ.ro

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației a transmis, într-un răspuns pentru PSnews.ro, că în momentul de față nu există în plan implementarea gratuității la transportul feroviar intern pentru studenți. Prin urmare, studenții cu vârsta de până la 26 de ani care sunt înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, doar la instituțiile de învățământ acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 50% la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa 2, pe tot parcursul anului calendaristic, informează Ministerul Educației.

„Gratuitate este pentru studenții orfani sau proveniți din case pentru copii, tot pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri clasa 2, pe tot parcursul anului calendaristic. Momentan, aceasta este legislația în vigoare, iar în momentul în care vom avea un nou cadru legislativ, vom avea mai multe informații despre eventualitatea ca aceasta reducere să fie mai mare sau să rămână la nivelul care este acum”, a declarat, Corina Popa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației.

Potrivit sursei citate, nu poate fi vorba despre o discriminare între elevi și studenți pentru că doar învățământul preuniversitar este obligatoriu, prin urmare, „statul, pentru a garanta dreptul la educație, trebuie să ofere această posibilitate de transport fără costuri pentru elevi”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației. 

Reprezentanții studenților acuză Guvernul de discriminare

În replică, Alex Rădulescu, președintele Ligii Studenților în Științe Politice și Administrative din cadrul SNSPA și director al Biroului de Presă al Uniunii Studenților din România, a declarat că „într-adevăr, chiar dacă elevii reprezintă o categorie mai expusă din punct de vedere al fondurilor, asta nu înseamnă că trebuie să facem o diferență”. 

„Sistemul educațional din România trebuie să se centreze atât pe elevi, cât și pe studenți, pentru că toți sunt beneficiari ai sistemului educațional. Faptul că la elevi există gratuitate este o măsură normală, pentru că educația în România este gratuită, dar asta nu înseamnă că ar trebui să excludem studenții din această ecuație.

Este un act de discriminare făcut de Guvern, pentru că nu trebuie să uităm principalul argument pentru care există gratuitate la transport: procesul educațional nu este doar cel care se desfășoară în sală de curs. Tu, ca student, ai cheltuieli și de acasă până la unitatea de învățământ. În plus, impactul bugetar din PIB, în perioada în care exista gratuitate pentru studenți, a fost nesemnificativ”, a adăugat Alex Rădulescu. 

Elevii călătoresc gratuit cu trenul

Conform CFR Călători, elevii care sunt înscriși în învățământul obligatoriu beneficiază de gratuitate la transportul cu trenul (Regio și InterRegio), la clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Astfel, elevii din învățământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/ autorizat, beneficiază de:

– legitimații de călătorie gratuite, la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a și tarif de rezervare gratuit pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare; 

– abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, clasa a 2-a, la toate categoriile de trenuri. 

Pentru călătoria la clasa superioară sau la vagoanele de dormit și cușetă, elevii vor achita integral diferențe tarifare și tariful de rezervare conform solicitării. 

Pentru emiterea legitimațiilor de călătorie GRATUITE (bilete și abonamente de călătorie lunare) pentru ELEVI, este necesară prezentarea următoarelor documente: 

– carnetul de elev prezentat în original, care are înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului și este vizat de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs;

– adeverința doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare, prezentată în original.

În cazul în care pe adeverința doveditoare nu este înscris CNP-ul elevului este necesar să se prezinte și o copie a certificatului de naștere. 

Studenții au reducere de 50% la călătoriile cu trenul 

Studenții cu vârsta până în 26 de ani, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 50% la călătoriile cu trenul, anunța CFR Călători. 

Studenții orfani sau proveniți de la casele de copii, beneficiază gratuit de legitimații de călătorie și abonamente la transportul feroviar.

Pentru călătoria la clasa superioară sau la vagoanele de dormit și cușetă, studenții vor achita integral diferențele tarifare și tariful de rezervare conform solicitării.

Pentru emiterea legitimațiilor de călătorie și abonamentelor de călătorie lunare pentru studenți, cu 50% reducere/gratuite, în funcție de facilitatea de care beneficiază, este necesară prezentarea următoarelor documente:

  • pentru reducerea de 50%

– legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pe anul universitar în curs, care conține obligatoriu fotografia posesorului și codul numeric personal, respectiv seria și nr. pașaportului;

  • pentru gratuitate (studenți orfani sau proveniți din casele de copii):

– legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pe anul universitar în curs, care conține obligatoriu fotografia posesorului și codul numeric personal, respectiv seria și nr. pașaportului;

– adeverință emisă de unitatea de învățământ de apartenență care atestă dreptul la gratuitate la transport (conform legislației în vigoare).

Documentele precizate anterior se solicita atât la emiterea de la casele de bilete cât și în tren (la tarif de casa), cu precizarea că în tren nu se emit abonamente de călătorie.

2 comentarii

  1. […] Ministerul Educației nu ia în calcul să le ofere studenților gratuitate la călătoriile cu trenul, nici să majoreze subvenția acordată lor pentru transportul feroviar intern. Reprezentanții studenților susțin că măsura este discriminatorie, scrie portalînvățământ.ro Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației a transmis, într-un răspuns pentru… Cititi mai multe aici: Ministrul Educației anunță: Studenții nu mai primesc gratuitate la călătoriile cu trenul […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here