Ministerul Educației Naționale amendat cu 10.000 de lei pentru eliminarea bursei de ajutor social din mediul rural

2

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat, miercuri, Ministerul Educației Naționale cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza eliminării bursei de ajutor social acordate elevilor care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, scrie portalînvățământ.ro 

Fapta Ministerului Educației Naționale prin care a eliminat acordarea bursei de ajutor social elevilor care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu constituie fapta de discriminare potrivit art. 1 alin. (2) lit. e., art. 2 alin. (1), alin. (3), art. 10 lit. h, art. 11 alin. (1).

Se sancționează cu amenda contravențională în cuantum de 10.000 de lei Ministerul Educației Naționale, se stabilește un termen de monitorizare de 6 luni pentru eliminarea faptei de discriminare”, precizează CNCD, într-un comunicat transmis Agerpres.

 Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8) a celor prezenți, sancțiunea a fost stabilită cu 5 voturi „pentru” și 3 „împotriva”.

Bursa de ajutor social pentru liceenii din mediul rural, eliminată printr-un ordin semnat de Sorin Cimpeanu

Ministerul Educației a eliminat Bursa de ajutor social pentru liceenii din mediul rural, care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, prin Ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022, astfel: 

„Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat înscriși la cursurile cu frecvență, la cerere, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali. Bursele sociale se acordă inclusiv elevilor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații: 

(…)

  1. d) elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”.

Decizia a generat un val de reacții la adresa ministrului de la acea vreme, Sorin Cimpeanu, care a răspuns, într-o postare pe Facebook, că nu este de acord ca elevii care provin din familii cu venituri mari și foarte mari să primească burse sociale, diminuând astfel bugetul de care ar putea beneficia elevi aflați cu adevărat în dificultate.  

„Toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu și școală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio economic și/sau medical sau de bursele acordate pentru performanța școlară.  (…) Reprezentanții politicianismului care solicită să primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru că locuind în proximitatea marilor orașe învață în licee din București, Cluj, Iași, Timișoara sau Sibiu, solicită că elevii aflați cu adevărat în dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educației NU poate fi de acord!”, a scris atunci Sorin Cimpeanu.

2 comentarii

  1. […] Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat, miercuri, Ministerul Educației Naționale cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza eliminării bursei de ajutor social acordate elevilor care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, scrie portalînvățământ.ro  Fapta Ministerului Educației… Cititi mai multe aici: Ministerul Educației Naționale amendat cu 10.000 de lei pentru eliminarea bursei de ajutor social … […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here