Îți duci copilul să joace șah, îl ajuți să își dezvolte inteligența

0

Conform unui studiu realizat de profesori din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, împreună cu specialişti din Federaţia Română de Şah, inteligenţa se dezvoltă mai rapid la copiii care joacă şah.

Un studiu privitor la influenţa practicării jocului de şah asupra nivelului de dezvoltare cognitivă a copiilor, a fost realizat în cadrul unui proiect de cercetare. 67 de elevi au fost analizaţi prin intermediul Matricelor Progresive Raven, forma Standard, distribuiţi în trei grupe distincte. Prima grupă era reprezentată de copii care nu practică şah, a doua din copii care practică şahul de puţin timp, iar a treia a fost formată din copii care practică şah de cel puţin doi ani.

Timp de doi ani, profesorii vor continua să face acestă cercetare. Vor urmări efectele practicării jocului de şah asupra inteligenţei copiilor, prin testarea din şase în şase luni a copiilor din cele trei grupe.

Elevii antrenaţi la un nivel avansat în jocul de şah obţin o performanţă semnificativ mai bună la testul nivelului de dezvoltare a inteligenţei, comparativ cu cei începători sau cei care nu practică jocul de şah. Acest fapt este indicat de către rezultatele iniţiale ale studiului.

”Şahul poate fi o alternativă plăcută şi în acelaşi timp utilă în educaţia copiilor, el fiind deja inclus, la unele şcoli, în programa şcolară din ciclul primar. Rezultatele preliminare indică deja diferenţe între cele trei grupe testate, fapt care demonstrează influenţa pozitiva a practicării jocului de şah asupra inteligenţei copiilor”, a declarat conf. univ. dr. Cezar Honceriu.

Federaţiei Română de Şah este cea care a inițiat acets studiu. Ea a pornit un șir de activităţi care urmăresc promovarea şahului în rândul copiilor.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here