ISJ Mureş acuză Consiliul Local Târgu Mureş: peste 4.500 de elevi nu se pot înscrie la licee şi şcoli profesionale

0
Macarie-Ioan_inspectorat-general-mureș

Inspectorul şcolar general din judeţul Mureş, Ioan Macarie, a declarat că prin neaprobarea reţelei şcolare de către Consiliul Local Târgu Mureş s-a creat o situaţie „gravă” – 4.789 de absolvenţi ai claselor a VIII-a nu pot să îşi exprime opţiunile pentru admiterea la licee şi şcoli profesionale în clasa a IX-a pentru următorul an școlar.

Inspectorul a declarat că reţeaua şcolară trebuia aprobată de Consiliul Local Târgu Mureş cu cel puţin o lună înainte de această dată şi speră ca măcar în şedinţa din 29 iunie acest punct să fie inclus pe ordinea de zi a autorităților.

„Din respect pentru actul educaţional, solicităm Consiliului Local al municipiului Târgu Mureş să introducă pe ordinea de zi a şedinţei din 29.06.2017, aprobarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Târgu Mureş. În caz contrar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş nu îşi asumă faptul că cei 4789 de elevi absolvenţi ai claselor a VIII-a din anul şcolar 2016-2017, nu vor putea să îşi exprime opţiunile pentru admiterea la licee şi şcoli profesionale în clasa a IX-a, pentru anul şcolar 2017-2018. Informăm părinţii elevilor absolvenţi ai claselor a VIII-a că Broşura de admitere în învăţământul liceal şi profesional nu poate fi publicată de către ISJ Mureş, neexistând reţeaua şcolară aprobată de Consiliul local al municipiului Târgu Mureş“, a declarat Ioan Macarie printr-un comunicat de presă al inspectoratului.

Citește și: UBB cere Ministerului Educației revizuirea „unor mecanisme aberante” care împiedică cercetarea din universitățile românești

 

Şeful ISJ Mureş a spus că îi invită pe consilierii locali, cei care ar trebui să vadă în educaţie o prioritate şi să reprezinte interesele comunităţii, „să nu trateze cu superficialitate şi într-un mod iresponsabil această problemă, deoarece periclitează şansa de a urma cursuri liceale şi profesionale a tuturor absolvenţilor claselor a VIII-a din judeţul Mureş”.

Potrivit Agerpres, reprezentanţii UDMR din Consiliul Local Târgu Mureş au respins aprobarea reţelei şcolare din municipiu pentru anul şcolar 2017-2018, întrucât pe această listă nu s-a regăsit şi Liceul Teologic Romano-Catolic, pentru înfiinţarea căruia procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi.

Acceași sursă susține că secţia de contencios administrativ a Tribunalului Mureş a anulat, în primă instanţă, Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ.

Sursă foto: www.zi-de-zi.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here