Între proasta creștere, ADHD și simpla hiperactivitate

1
ADHD

Un nou studiu, condus de savanta olandeză, Barbara Franke, susține principiul cauzelor rămase controversate și subliniază nevoia de a „nu fi stigmatizați” copiii cu hiperactivitate și deficit de atenție, anunță Jurnalul Copiilor, citând The Lancet Psychiatry.

Într-o lume în care ștampila ADHD se pune mult prea ușor unor copii doar un pic mai activi decât alții și în urma unor observații uneori superficiale, studiul echipei internaționale în cadrul Centrului Medical Universitar St. Radbound din Nijmegen, Olanda, atrage atenția asupra necesității cercetării serioase a semnelor clinice.

ADHD se caracterizează prin lipsă de concentrare, impulsivitate și hiperactivitate și afectează unul din douăzeci de copii la nivel mondial, iar cercetarea s-a bazat pe cel mai mare studiu de neuroimagistică realizat până acum la persoane cu tulburare de deficit de atenție.

În total au fost comparate imagini provenind de la 1.713 persoane cu ADHD și de la 1.529 de persoane fără această tulburare, cu vârste cuprinse între 4 și 63 de ani.

Există cinci puncte sau zone vizibile ale creierului care arată o creștere lentă neuronală la persoanele cu ADHD

Una dintre anomaliile cele mai evidente localizate de oamenii de știință se află în ganglionii bazali, parte a creierului implicată în controlul emoției și cunoașterii și care este situată în apropiere de baza creierului, în telencefal. Acest lucru arată că volumul total al creierului este mai mic la persoanele cu ADHD, în comparație cu persoanele complet sănătoase.

adhd1

Două dintre punctele vizibile de dimensiuni reduse sunt, de asemenea, în amigdală și hipocamp. În amigdală se află emoțiile de bază, cum ar fi furia sau frica. Aceasta este regiunea creierului care joacă un rol în controlarea emoțiilor. Rolul hipocampului este mai puțin clar, dar — explică cercetătorii — „poate avea și el de a face cu motivația și reglarea emoțională”.

Medicația suprimă simptomele, dar nu vindecă problema inițială, adică un efect asupra volumului creierului la persoanele cu ADHD

Potrivit studiului, diferențele sunt mai evidente la copii și la adulții tineri decât la persoanele în vârstă și, prin urmare, cercetătorii presupun că întârzierea în dezvoltarea creierului este o caracteristică a ADHD.

„Diferențele pe care le-am găsit pot explica întârzierea în dezvoltarea creierului care caracterizează această tulburare de atenție”, spun oamenii de știință de la centrul Radboud din Nijmegen.

Citește și: Martirii români din Balcani: 23 martie 1914 – pese 1000 de elevi români, împreună cu profesorii, martirizați pentru că apărau identitatea românească

ADHD este o tulburare a creierului la fel ca depresia clinică, schizofrenia sau tulburarea bipolară, asociate cu volume anormale ale creierului.

ADHD se caracterizează prin simptome de lipsă de concentrare, impulsivitate și hiperactivitate și afectează unul din douăzeci de copii (sub 18 ani) la nivel mondial, în timp ce două treimi suferă din cauza efectelor acestui sindrom sau mențin semne ale acestuia la vârsta adultă.

Rezultatele acestei cercetări cer să se pună capăt etichetei că ADHD este cauzată de „proasta creștere” sau copiii „sunt greu” de educat, deoarece este vorba doar de o chestiune legată de ritmul la care creierul ajunge la maturitate.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here