Expoziţie dedicată emoţiilor din timpul pandemiei, cu obiecte donate de public, deschisă la Bucureşti

0
Foto: news.ro

„Identităţi Fragile – Muzeul Pandemiei”, prima expoziţie participativă dedicată emoţiilor din pandemie, depozitate în obiecte-poveste care au însoţit publicul în ultimul an, va fi deschisă pe 22 mai, la Rezidenţa BRD Scena9 din Bucureşti.

„Identităţi Fragile – Muzeul Pandemiei” este un proiect cultural al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR) şi a fost conceput ca un experiment muzeal unic în ţară, menit să dea o voce emoţiilor personale generate de pandemie prin intermediul obiectelor şi a poveştilor lor, primite în urma colecției publice derulate în perioada 15 martie – 15 aprilie 2021.

„Este un pansament emoţional, un exerciţiu creativ terapeutic, care pune în scenă o serie de radiografii individuale: poveştile celor care ne-au trimis obiectele. Expoziţia îmbină o serie de elemente inedite, din zone creative surprinzătoare şi care se îndepărtează de spaţiul muzeal convenţional. Deşi intervenţia curatorială este una minimă, iar narativul este unul ghidat de obiectele-poveste primite, putem vorbi despre o adevărată desfăşurare de forţe în privinţa scenografiei, a atenţiei centrate pe experienţa vizitatorului şi a modurilor în care este gândită interacţiunea din spaţiul de la Rezidenţa Scena9. «Identităţi Fragile» este o expoziţie gândită în jurul conceptului de «obiect social» – adică acel artefact la care te uiţi nu (doar) pentru semnificaţia lui artistică sau istorică, ci pentru abilitatea lui de a genera conversaţii”, a transmis într-un comunicat Andreea Lupu, curator şi manager de proiect.

Vezi și Turiştii, întâmpinaţi de dansatori pe Aeroportul Internaţional Rhodos

Creată ca o expoziţie care nu oferă răspunsuri, dar care stârneşte curiozitatea şi face loc perspectivei personale a fiecărui vizitator, „Identităţi Fragile” prezintă obiecte devenite micro-jurnale, care exprimă noua realitate în care trăim. Sunt obiecte care au depozitat bucurii sau tristeţi, care au asigurat conexiunea cu cei dragi, au declanşat amintiri sau noi hobby-uri şi care, prin expunerea publică, îşi continuă misiunea de a împărtăşi public emoţii şi istorii personale într-un spaţiu comun şi de a crea o memorie a unor timpuri fragile.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 22 mai – 4 iulie 2021, la Rezidenţa BRD Scena 9 (Str. I.L. Caragiale 32). Intrarea este gratuită, dar vizita se face cu programare online în prealabil. Program de vizitare: marţi – vineri: 16:00 – 20:00 şi sâmbătă – duminică: 12:00 – 20:00.

 

 

 

 

 

 

Sursa: news.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here