Expoziţia „Elucubraţie în arhaic” – reprezentarea bărbatului contemporan

1

Reprezentarea bărbatului contemporan în societatea românească nu este un subiect des abordat în zilele noastre, în vogă fiind feminismul și militarea pentru egalitatea dintre sexe. Cu toate acestea, de multe ori suntem tentați să credem că bărbații, prin firea lor vulcanică și puterea masculină, nu pot fi doborâți sau sensibilizați de problemele cotidiene. 

Adrian Cășaru, un tânăr student la sociologie și pasionat de pictură, a ținut să ne arate prin expoziția lansată marți, la Facultatea de Sociologie, că bărbatul poate fi și el copleșit de așteptările societății.

Numele expoziției, “Elucubrație în arhaic”, nu este ales la întâmplare de autor, ci, spune el, semnifică “operă alcătuită cu multă trudă”.

După doi ani de muncă asiduă, Adrian, sprijinit de prodecanul Facultății de Sociologie, Gabriel Jderu, a expus într-un cadru restrâns cele mai profunde emoții ale sale, refulate în pictură.

Colecţia de 10 tablouri este expusă în ordine cronologică şi spune o poveste

Colecția de 10 tablouri are și o poveste foarte interesantă, anume,  parcursul unui bărbat cotropit de grijile zilnice și de stereotipurile de gen: bărbatul trebuie să aducă bani în casă, bărbatul este capul familiei. Adrian a început să lucreze la colecția de tablouri în urmă cu doi ani.

Primele sale tablouri sunt legate de cele patru anotimpuri, Adrian începând să picteze într-o zi de toamnă. De remarcat este faptul că tablourile sunt expuse în ordine cronologică.

Centrul expoziției este captat de două tablouri cu nume reprezentative, dar și cu o strânsă legătură între ele: Ideno și Titas – IDENTITATE.

Autorul a explicat cum vede el lumea și cum a transpus-o în arta sa.

“Reprezentarea unor bărbați în societate, societatea în tablourile mele fiind reprezentată prin țigară, paharul de alcool, dar și prin apus.”

În deschidere a vorbit prodecanul facultății, acesta având doar cuvinte de laudă la adresa autorului și precizând faptul că susține astfel de inițiative și invită studenții să vină cu propuneri de orice fel.

Întrebat dacă ar vrea să picteze în scop comercial, răspunsul lui a fost: “Dacă aș picta pentru capital, nu aș mai simți aceeași emoție”. Adrian își dorește ca pe viitor să-şi continue activitatea artistică și chiar are câteva planuri pentru ceea ce urmează să picteze în perioada următoare.

Expoziția este deschisă publicului până în data de 7 Martie, la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din Șoseaua Panduri, nr 90.

Citeşte şi: Festivalul George Enescu este în pericol de a nu mai fi organizat

 

 

un comentariu

  1. […] Reprezentarea bărbatului contemporan în societatea românească nu este un subiect des abordat în zilele noastre, în vogă fiind feminismul și militarea pentru egalitatea dintre sexe. Cu toate acestea, de multe ori suntem tentați să credem că bărbații, prin firea lor vulcanică și puterea masculină, nu… Cititi mai multe aici: Expoziţia “Elucubraţie în arhaic” – reprezentarea bărbatului contemporan […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here