Explicațiile învățătorului din Iași, care a corectat cuvântul “patinoar”

0

Învățătorul Spiridon Andrieș, de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Iași, reacționează public după ce a fost acuzat de tatăl unui copil din clasa a II-a că a corectat cuvântul “patinoar”, deși era scris corect.

Învățătorul spune că, de fapt, copiii au primit ca “sarcină de lucru copierea unui text scris pe tablă, intenționat greșit – cu erori de scriere – pe care să-l rescrie, corectând greșelile sesizate, evidențiindu-le prin scrierea cu creionul”. În notarea temei de acasă a elevului care a primit calificativul Suficient, explică învățătorul, a ținut cont de faptul că acesta “nu a respectat cerințele enunțului”.

Învățătorul relatează că, pe 1 februarie, elevii au primit ca temă “un exercițiu care a avut ca scop remedierea unor greșeli de scriere frecvente”.

Citește și Un elev a primit calificativul suficient pentru că a scris corect cuvântul patinoar

“Elevii au primit ca sarcină de lucru copierea unui text scris pe tablă, intenționat greșit – cu erori de scriere – pe care să-l rescrie, corectând greșelile sesizate, evidențiindu-le prin scrierea cu creionul. În notarea temei de acasă, am ținut cont de faptul că elevul nu a respectat cerințele enunțului și a scris, selectiv, doar câteva enunțuri care nu erau în totală concordanță cu textul scris la tablă”, explică învățătorul.

Profesorii din școală sunt amenințați și agresați verbal de părinți

Spiridon Andrieș atrage atenția că, deși tema a fost dată în februarie, “o tânără” a venit la școală după o lună pentru a-i cere explicații legate de calificativul Suficient primit de elev.

Mai mult, dascălul acuză faptul că familia copilului “refuză să participe la activitățile inițiate de mine și de colectivul de părinți, restricționând chiar și accesul elevului”.

“Mai mult decât atât, îmi amintesc că anul trecut domnul Tarnoveski Ionel s-a prezentat la școală pentru a cere explicații doamnei profesor de engleză cu privire la evaluarea fiului său. Discuția lor a degenerat într-o altercație verbală în care domnul Tarnoveski lonel a adresat injurii doamnei profesor, amenințând-o cu bătaia. Aceste amenințări au vizat, de fapt, toate cadrele didactice din școală. Luând atitudine în această situație, am fost și eu agresat verbal și amenințat în clasă, de față cu elevii. Astfel, am înștiințat conducerea școlii, care a sesizat organele de poliție de la Secția 2. Drept urmare, domnul Tarnoveski Ionel nu a mai venit la școală din acel moment”, scrie învățătorul.

Punctul de vedere integral al învățătorului

“Doresc să fac câteva precizări cu privire la situația creată de publicarea selectivă pe rețelele de socializare, în speță pe Facebook, a unei secvențe din tema pentru acasă din data de 1.02.2019, de către părintele Tarnoveski Ionel în data de 4.03.2019.
În data de 1.02.2019, elevii clasei a II-a B au primit ca temă pentru acasă un exercițiu care a avut ca scop remedierea unor greșeli de scriere frecvente: scrierea corectă a cuvintelor cu diftongii oa/ua – pentru evitarea confuziei, despărțirea corectă a cuvintelor în silabe la capătul rândului și articularea corectă a pluralului substantivului copii. Elevii au primit ca sarcină de lucru copierea unui text scris pe tablă, intenționat greșit – cu erori de scriere – pe care să-l rescrie, corectând greșelile sesizate, evidențiindu-le prin scrierea cu creionul. În notarea temei de acasă, am ținut cont de faptul că elevul nu a respectat cerințele enunțului și a scris, selectiv, doar câteva enunțuri care nu erau în totală concordanță cu textul scris la tablă.

În data de 4.03.2019, după ore, s-a prezentat la școală o tânără care a cerut informații despre situația școlară a elevului, după care a prezentat o fotografie a unei secvențe din tema mai sus menționată din caietul elevului, cerându-mi să-i motivez calificativul Suficient. Deși tema este dată din luna februarie, explicațiile au fost cerute insistent după o lună.

Citește și Profesorii protestează și acuză haosul din sistem

Precizez, în cele ce urmează, că nu există, în acest caz, o colaborare firească a familiei cu școala. Familia refuză să participe la activitățile inițiate de mine și de colectivul de părinți, restricționând chiar și accesul elevului. Mai mult decât atât, îmi amintesc că anul trecut domnul Tarnoveski lonel s-a prezentat la școală pentru a cere explicații doamnei profesor de engleză cu privire la evaluarea fiului său.

Discuția lor a degenerat într-o altercație verbală în care domnul Tarnoveski lonel a adresat injurii doamnei profesor, amenințând-o cu bătaia. Aceste amenințări au vizat, de fapt, toate cadrele didactice din școală. Luând atitudine în această situație, am fost și eu agresat verbal și amenințat în clasă, de față cu elevii. Astfel, am înștiințat conducerea școlii, care a sesizat organele de poliție de la Secția 2. Drept urmare, domnului Tarnoveski Ionel nu a mai venit la școală din acel moment.

Atât eu, cât și familia mea suntem profund afectați de neadevărurile și de speculațiile care au fost vehiculate în mass-media. Doresc să mulțumesc public părinților de la clasa a II-a B care și-au exprimat punctul de vedere printr-un comunicat de presă”.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here