Președintele Uniunii Editorilor din România: intenția MEN de etatizare a manualelor reprezintă o mare eroare

0
manualor-manualele-manuale

Cristian Greșanu, președintele Uniunii Editorilor din România, a declarat că intenția Ministerului Educației de a etatiza piața manualelor reprezintă o mare eroare, care poate avea consecințe nefaste în mediul educațional. Mai mult decât atât, acesta spune că editurile și-au făcut treaba în ceea ce privește elaborarea manualelor, deficiențele venind din partea neimplicării adecvate a ministerului.

„Intenția MEN anunțată public de a etatiza piața manualelor, cu Editura Didactică și Pedagogică vector editorial unic, considerăm că reprezintă o mare eroare, care poate avea consecințe nefaste în mediul educațional. Dorim diversitate, culoare, unghiuri diferite de interpretare și nu un manual fosilizat, monocrom, tocmai pentru că dorim binele copiilor noștri. Pentru copiii aceștia și pentru colegii noștri care au scris istoria manualelor românești postdecembriste, cu nopțile lor petrecute în edituri, cu visele și cearcănele de rigoare, ne opunem cu toată tăria manualului unic, tipic, fixat, după declarația recentă a unui înalt demnitar: ne este teamă să privim înapoi, peste umăr”, a afirmat Cristian Greșanu, într-o conferință de presă organizată de reprezentanții editurilor pe tema manualului unic, citat de Agerpres.

Acesta spune că editurile și-au îndeplinit îndatoririle pe care le aveau privind elaborarea manualelor, spre deosebire de MEN, care a avut multe neajunsuri la capitolul eforturilor făcute în această privință.

Citește și: Interviu cu un profesor de matematică (I): „Trăim într-o democrație în care Ministerul Educației practică modelul unic”

 

„În aproximativ 80 — 90% din numărul contestațiilor depuse în ultimii patru ani, CNSC, instanță competentă în acest caz, a dat dreptate editorilor în raport cu CNEE, organizatorul licitațiilor de manuale, subordonat MEN. Așadar, noi, editorii, am realizat manuale, multe manuale în ultimii 20 de ani, ne-am profesionalizat resursa umană și am investit sume considerabile pentru optimizarea activității. (…) MEN a făcut numeroase gafe, nu a avut politici și strategii bine conturate în problematica manualelor, bugetele de achiziție au fost precare, comunicarea cu editurile deficitară”, a explicat Greșanu.

Președintele Uniunii Editorilor din România a mai declarat că manualele românești sunt la același nivel al calității și al costurilor de producție cu cele care se găsesc în vestul Europei, însă prețurile de achiziție de la noi sunt mult inferioare acelora.

 „În ultimii patru ani, la clasele I — IV, am fost în avangarda editorială pe plan mondial: la cererea MEN, am oferit într-un interval de timp foarte scurt, la un preț mediu de achiziție de un euro, două forme de prezentare pentru fiecare manual: forma letrică și varianta digitală”, a spus Greșanu.

Sursă foto: www.stiripesurse.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here