După aproape 15 ani, elevii din Transnistria vor avea acces la studii în limba română

0
școli-româneşti-Transnistria

Elevii din Transnistria vor avea acces, după 15 ani, la studii în limba română în urma semnării unui protocol în acest sens la Tighina, între autoritățile de la Chișinău și Tiraspol, scrie realitatea.md.

„Am discutat toate aspectele ce țin de buna funcționare a acestor școli: extinderea perioadei de contract, de reducerea prețurilor de chirie, asigurarea accesului liber al profesorilor, părinților și al copiilor. Am vorbit, inclusiv, despre aspectele ce țin de îmbunătățirea infrastructurii acestor școli. Sperăm că această decizie să contribuie la un proces de învățământ de calitate și de durată”, a declarat reprezentantul politic al Chişinăului, Gheorghe Bălan, de la Tighina, potrivit sursei citate.

Totodată, acesta a precizat că chiria școlilor va fi una simbolică, prețul va fi redus la minim, suma exactă urmând să fie stabilită în timpul apropiat. De altfel, și diplomele de studii superioare eliberate în stânga Nistrului vor fi apostilate și recunoscute pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Citește și: Laurențiu Sima, tubistul de la Ateneul Român: Chiar nu poți să zici că mori de foame cu muzica

 

Anterior, opt școli cu predare în limba română activau în regiunea transnistreană, însă pe parcursul a mai multor ani acestea au fost persecutate. Ultima dată, la mijlocul lunii octombrie 2017, elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu reprezentanții Asociației Promo-LEX, au organizat o acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Manifestanții au cerut asigurarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, dar și executarea hotărârii Curții Europene pentru Drepturile Omului, pronunțată acum cinci ani, prin care Rusia a fost recunoscută responsabilă de violarea dreptului la educație în cazul a 170 de reclamanți.

Sursă foto: www.indepenedent.md

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here