Elevii din Miercurea-Ciuc sunt încurajați să meargă pe jos la școală. Au traseu fix, puncte de întâlnire și adulți însoțitori

1

Elevii sunt încurajați să meargă pe jos la școală, prin programul Pedibus, pentru reducerea aglomerației și pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Recent, Primăria din Miercurea-Ciuc a anunțat că programul Pedibus va fi lansat în municipiu începând cu data de 2 noiembrie 2022.

Programul Pedibus, conceput pe modelul celor care se derulează la Sfântu Gheorghe sau Odorheiu Secuiesc, oferă o alternativă de transport acelor elevi care, de regula, sunt aduși de părinți la școală, cu mașina.
„Acest program oferă o alternativă de transport între școli și locuința copiilor și crește activitatea fizică a elevilor. Printre multiplele beneficii ale acestui program putem să enumerăm reducerea aglomerației (…), iar mersul pe jos este un fel de exercițiu fizic, copilul face mișcare în aer curat și această plimbare de dimineață îmbunătățește capacitatea de concentrare și poate duce la îmbunătățirea rezultatelor școlare. (…) Deci, ideea este ca elevii să ajungă la școală nu șezând într-o mașină, blocați în trafic, ci mergând pe jos, jucându-se, râzând cu colegii lor”, a declarat viceprimarul municipiului, Sogor Eniko, citat de Agerpres.
Aceasta a precizat că procesul de organizare a început din septembrie, primul pas fiind identificarea școlilor care doresc să participe la program. Peste 500 de părinți din patru unități de învățământ au completat chestionare si si-au manifestat interesul de a participa la program.

Următorul pas a fost identificarea punctelor de întâlnire și planificarea traseelor, etapa în care s-a acordat o atenție deosebită alegerii unor trasee sigure și a unor puncte de întâlnire accesibile, a mai arătat sursa citată. 

Programul Pedibus: trasee fixe și puncte de întâlnire marcate

Începând din data de 2 noiembrie, grupurile de elevi, însoțite de doi voluntari, circulă în fiecare dimineață, în cursul săptămânii, între orele 7 și 8, pe traseele stabilite.

Grupurile vor pleca din următoarele puncte de întâlnire, marcate pe panouri, și vor trece pe lângă Școlile gimnaziale „Nagy Imre”, „Petőfi Sandor” și „József Attila”, respectiv Liceul de Arta „Nagy Istvan”: BRD, statuia Gal Sandor, Piata Libertății, Parcul Tineretului, Bulevard (în fața spitalului ORL), Magazinul Napsugar, Hotel Fenyő.

În prima săptămână, cei 14 voluntari care îi vor însoți pe copii vor fi angajații Primăriei Miercurea-Ciuc, iar apoi rolul va fi preluat de diverse asociații, sportivi, organizații sau alte instituții ale orașului.

Boér Markó Orsolya, coordonatoarea programului, a declarat ca, în comparație cu alte orașe, din Miercurea-Ciuc nu exista doar puncte de întâlnire, ci și puncte unde elevii pot schimba „șoferii”, dacă este necesar. 

De asemenea, s-a precizat că pentru a fi evitate confuziile, fiecare participant va primi o insignă de culoare diferită, în funcție de școala la care este elev.

Recompense pentru elevii care participă la programul Pedibus

Elevii care participă la programul Pedibus pe parcursul anului școlar vor fi recompensați cu puncte, iar cei care vor colecta cele mai multe puncte vor primi și cadouri, au mai spus reprezentanții Primăriei. 

Toți cei care doresc să se alăture programului de promovare a unui stil de viața sănătos și de protecție a mediului o pot face completând chestionarul de pe pagina de Facebook Labbusz/Pedibus Csikszereda.

Comunicarea este bilingva, în româna și maghiară, organizatorii precizând ca sunt așteptate să se alăture programului și școlile cu predare în limba română.

De asemenea, sunt așteptați să se înscrie și adulți voluntari care doresc să însoțească dimineață copiii care participă la programul Pedibus.

un comentariu

  1. […] Elevii sunt încurajați să meargă pe jos la școală, prin programul Pedibus, pentru reducerea aglomerației și pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Recent, Primăria din Miercurea-Ciuc a anunțat că programul Pedibus va fi lansat în municipiu începând cu data de 2 noiembrie 2022. Programul… Cititi mai multe aici: Elevii din Miercurea-Ciuc sunt încurajați să meargă pe jos la școală. Au traseu fix, puncte de… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here