Vara, când temperatura crește, iar corpul are nevoie de o hidratare corespunzătoare, este important să acordăm o atenție specială alimentației. Aceasta trebuie să fie echilibrată, cu un aport optim de nutrienți și minerale.
Pentru a elimina riscul deshidratării, este bine să consumăm alimente bogate în apă, în special fructe și legume. Organismul are nevoie de 2 litri de apă, în cazul femeilor, respectiv 3 litri de apă, în cazul bărbaților, potrivit Institutului de Medicină, pentru reabsorbţia volumului de lichide și de săruri minerale pierdute prin transpirație.
Legume verzi
Castraveții nu sunt doar o gustare răcoritoare și crocantă, ci și legume de vară sănătoase și gustoase, cu beneficii uimitoare asupra sănătății. Pulpa și coaja castraveților reprezintă surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid cafeic, acid folic, enzime care îmbunătățesc digestia, la care se adaugă un conținut ridicat de săruri minerale – calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu si fier.
În plus, castravetele este o sursă excelentă de apă. Peste 90% din conținutul unui castravete reprezintă apă, ceea ce înseamnă că, într-o zi călduroasă de vară, contribuie la hidratarea și detoxifierea organismului.
Pentru a profita din plin de beneficiile castraveților, este recomandat să fie consumați atât în stare proaspătă, în salate sau la aperitive, cât și murați. În plus, aceștia reprezintă o bază excelentă pentru sucurile proaspete, la care se poate adăuga spanac, salată verde, pătrunjel sau țelină.
Salata verde este săracă în calorii, sățioasă, accelerează procesul de eliminare și chiar reglează apetitul, ajutându-ne astfel să scăpăm de kilogramele în plus într-un mod natural și sănătos.
Bogate în apă, frunzele de salată sunt o sursă extraordinară de vitamine – A, B1, B2, B9, C, K, potasiu, magneziu, iod, fosfor, cupru sau zinc.
Dovlecelul este bogat în antioxidanți, vitamine, dar totodată și în minerale esențiale pentru funcționarea organismului, precum sodiul, potasiul, calciul și magneziul.
Fructe de vară
Cele mai bune fructe pe timp de vară sunt pepenele roșu, pepenele galben, piersica și căpșunile.
Pepenele este fructul ideal pe timpul verii, are un conținut ridicat de apă, este bogat în vitamine și ne ajută să ne conservăm energia în zilele caniculare.
Căpșunile contribuie la revitalizarea organismului, fiind bogate în minerale și vitamine, reduc stresul și grăbesc procesul de vindecare. Căpșunile se numără printre cele mai iubite și sănătoase fructe ale sezonului și pot fi incluse în topul fructelor cu o puternică capacitate antioxidantă.
Rodiile ajută la reducerea temperaturii corporale și, în plus, sunt bogate în vitamine și minerale care asigură buna funcționare a organismului. Rodiile reprezintă o sursă importantă de vitamine – A, B5, C, E, K, acid folic, dar și minerale – calciu, potasiu, magneziu, fier.
Hidratare și energie
Ceaiul de mentă sau menta dintr-o limonadă ușor îndulcită cu miere ajută la reducerea temperaturii corpului. Consumul de ceai de mentă este recomandat îndeosebi după o masă copioasă, dar și în cazul indigestiilor sau meteorismului (balonării).
Pentru echilibrarea pierderilor de calciu din organism pe timpul verii este benefic consumul de iaurt. Acesta poate fi consumat la orice masă. Este o sursă sanogenă de proteine și este recomandat și persoanelor care doresc să scadă în greutate.
Pline de vitamine, sucurile naturale și smoothie-urile ne ajută să luptăm contra oboselii din timpul caniculei. Trebuie să acordăm atenție, însă, zahărului din aceste băuturi, provenit din fructe și legume, și să încercăm să diluăm cu puțină apă.
Supa este benefică organismului în zilele toride de vară. Ne hidratăm, dar prin aportul de fibre combatem și tulburările de tranzit.
Hrăniți-vă și hidratați-vă corespunzător!
[…] Educație alimentară pe timp de caniculă […]
[…] Citește și Educație alimentară pe timp de caniculă […]
[…] Educație alimentară pe timp de caniculă […]
[…] Citește și Educație alimentară pe timp de caniculă […]