Depresia, un flagel care afectează tot mai mulţi copii şi adolescenţi

1
Foto: be-healthy.ro

Depresia a devenit un flagel care afectează tot mai mulţi copii şi adolescenţi. La nivel mondial, datele arată că numărul acestora s-a dublat în ultimul an. În perioada pandemiei, tinerii au făcut cu greu faţă restricţiilor, izolării şi lipsei de comunicare cu cei de vârsta lor. Şi au devenit trişti, anxioşi, atrag atenţia psihologii.

Studiile făcute la nivel mondial arată chiar o dublare a numărului de cazuri de depresie și anxietate în rândul lor.

La nivel global, unu din patru copii sau adolescenți are simptome de depresie, potrivit studiului realizat de Universitatea Calgary din Canada, iar unu din cinci prezintă simptome de anxietate. Vezi video aici.

Nu există, în acest moment, dovezi suficiente că folosirea tehnologiei de către adolescenți are un impact în creștere asupra sănătății mintale a acestora, potrivit unui studiu realizat de experți de la Universitățile din Oxford și Cambridge. Cercetătorii au încercat să verifice dacă, în timp, se amplifică asocierile negative dintre folosirea tehnologiilor digitale și sănătatea mintală, așa cum, până în prezent, mai mult s-a speculat la nivel științific și în dezbaterea publică, dar dovezile găsite au fost mai degrabă limitate.

Vezi și Platformă online destinată promovării sănătății emoționale a copiilor și adolescenților, lansată de Universitatea Babeș-Bolyai

Studiul notează că în discuțiile publice efectele potențial negative ale tehnologiei au devenit un subiect dominant în pofida faptului că nu există dovezi clare care să susțină existența unor astfel de efecte sau o amplificare a acestora în timp. Autorii scriu că “deși părinții și cercetătorii sunt îngrijorați acum de impactul social media și al tehnologiilor digitale precum telefoanele mobile asupra sănătății mintale”, astfel de îngrijorări au existat, mai mult sau mai puțin întemeiat, și la apariția altor media, în istoria recentă:

  • romanele ieftine de început de secol al 20-lea, despre care se spunea că încurajau tinerii să-și asume riscuri; caracterul imersiv al pieselor radiofonice, despre care se spunea că produc anxietate sau insomnie; apariția benzilor desenate sau a televiziunii, care ar fi trezit temeri că încurajează atitudini antisociale și determină inadaptare socială.

Autorii argumentează că, pentru a clarifica dacă o nouă tehnologie are un impact semnificativ asupra sănătății mintale, e nevoie ca impactul să fie evaluat în timp, dar și să se țină cont de modul cum acea tehnologie continuă să producă efecte după apariția uneia noi, care captează aproape total, de obicei, atenția cercetătorilor.

Sursa: http://stiri.tvr.ro/, edupedu.ro

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here