De ce nu mă aude copilul meu?

1

Foarte mulți părinți se declară, la propriu, depășiți în cea mai grea, dar nobila “meserie”, aceea de părinte.

Deși pare ușor, în realitate fișa postului de părinte conține sarcini dificile în creșterea unuia sau mai multor copii, în condițiile în care, în societatea actuală, contemporană, sunt tot felul de moduri de ajunge la inima copilului, care mai de care mai provocatoare, dar și costisitoare.

Psihologul american dr. James Dobson spune despre copii că aceștia se pot naște fie cu o “fire plăcută, docilă și este o plăcere să-i crești”, fie “încă de la ieșirea din pântecele matern încep să sfideze. Își fac intrarea în lume cu un trabuc în mână și strigă indignați că temperatura din sală de naștere nu este adecvată, că personalul medical este incompetent și că doctorii nu-și cunosc meseria. Cu mult timp înainte de a se naște, mamele copiilor îndărătnici simț că ceva este diferit în pântecele lor, pentru că fătul a încercat să-și sape inițialele în pereți”.

Citești și Consiliul Național al Elevilor contra școlilor profesionale

De aceea, “pentru a-ți educa bine copiii, ai nevoie de înțelepciunea lui Solomon și de determinarea pe care o are un campion olimpic…Părinții exagerat de încrezători în capacitățile lor, mai ales cei care au devenit părinți pentru prima oară, îmi amintesc de un bărbat care urmărea pentru prima dată o partidă de golf. El gândea: Este destul de simplu.

Nu trebuie decât să lovești mică minge albă în direcția steagului. Merge, apoi, pe terenul de golf, ia crosa și trimite “mica minge albă” la mulți metri depărtare de steag. Poate, își zice el, ar trebui să o lovesc mai tare. Așa face un jucător profesionist de golf. Dar cu cât o lovește mai tare, cu atât o trimite mai departe de țintă. La fel se întâmplă și în cazul creșterii copiilor. În cazul părinților care sunt binecuvântați cu copii îndărătnici există capcane și obstacole pretutindeni. Acești părinți au nevoie de un “plan al jocului” pentru a înfrunta provocările inevitabile din casă. Fără un astfel de plan, părinții vor încerca fără succes diverse metode greșite” (dr. James Dobson).

Așadar, dragi părinți, în creșterea copiilor vă dorim înțelepciune și nervi tari pentru că și rezultatele și satisfacțiile vor fi pe măsură. Și construiți un “plan al jocului”!

Citește mai multe aici

Autor: Psiholog Gabriela Enea

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here