Danemarca va suspenda programele cu predare în limba engleză la academiile și colegiile profesionale din septembrie 2022

1

Guvernul danez intenționează să închidă majoritatea programelor cu predare in limba engleză, în următorul an universitar 2022-2023. Modificarea acoperă exclusiv academiile și colegiile profesionale din Danemarca, care oferă programe de licență în managementul marketingului, ospitalității și turismului, informatică, inginerie software și IT, multimedia și web design, tehnologie arhitecturală și managementul construcțiilor. După septembrie 2022, cei care vor dori sa acceseze admiterea la academii sau colegii profesionale, programele vor fi disponibile în limba daneză, cu câteva excepții, aplicabile anumitor programe care vor avea capacitate limitată de admitere. Consultanții IntegralEdu observă cum trend-ul asupra studiilor se re-orientează către alte destinații europene, un exemplu ar fi Belgia, cu o paletă diversificată de domenii de studiu, alături de Olanda și țările germanice.

Conform opiniei oficiale a guvernului, motivele deciziei sunt legate de planul de finanțare a programelor de învățământ oferite de instituțiile de învățământ superior din orașele mai mici din Danemarca, precum și reducerea costului subvențiilor de stat pe care le primesc studenții din Uniunea Europeană (SU grant), care era condiționat de lucrul part-time în paralel cu continua prezență la cursuri.

„Pentru candidații din România care au planificat să înceapă programul de studiu cu predare în limba engleză în Danemarca, principalele alternative care oferă avantaje academice identice sunt Belgia și Olanda, cu taxe anuale cuprinse între 962 și 2168 de euro, oferind posibilitatea de a alege între cele două tipuri de instituții educaționale, universități de cercetare sau de științe aplicate, alături de Austria și Germania venind cu oferte competitive in ceea ce priveste taxele de scolarizare în cadrul institutiilor de stat, cu o taxa semestriala de pana la 350 euro”, a declarat Ana Maria Papp, Business Development Manager la IntegralEdu.

Datorită numeroaselor schimbări observate în sectorul educational, cum ar fi Brexitul din Marea Britanie și anularea oportunităților de împrumut pentru studii și a noilor taxe internaționale începând cu anul universitar 2021-2022, dar si Danemarca prin suspendarea anumitor programe cu predare în limba engleză anul viitor, tinerii și familiile din România interesați de oportunitățile de studii în afara țării vor trebui să aloce mult mai mult timp asupra informării opțiunilor de studiu viabile în Europa, de aceea prezența unui consultant educațional IntegralEdu constituie un instrument de baza asupra unei informări corecte, facilitând astfel procesul de informare. Următorul târg de consultanță educațională cu prezența instituțiilor din străinătate, World Education Fair, fiind organizat în această toamnă la București în data de 2 octombrie.

Studenții români care sunt deja înscriși în programe de licență cu predare în limba engleză sau sunt pe cale să înceapă în această toamnă 2021 în Danemarca, își vor putea finaliza în mod obișnuit programul. Programele de licență și masterat cu predare în limba engleză oferite de către universitățile academice, nu sunt afectate de această decizie.
Pentru mai multe informații despre variantele de programe educaționale din Danemarca și schimbările viitoare, precum și a afla ultimele noutăți din domeniul studiilor în străinătate, puteți lua legătura cu un expert educațional IntegralEdu la www.integraledu.ro

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here